Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vad innebär detta för mig som bankkund hos Swedbank

Läget för storbanken Swedbank är katastrofalt.  

Samtidigt går ett av landets största försäkringsbolag in som storägare.  

Här svarar Exressens ekonomiexpert Johan Wallqvist på hur affären påverkar dig.

Vad innebär detta för mig som bankkund hos Swedbank?

Det innebär troligen ingenting. Ägandet i banken påverkar normalt sett inte vanliga bankkunder - så man behöver inte vara orolig för sina pengar.

Vad innebär detta om jag är fondsparare i Swedbank?Sparar du i Swedbanks fonder eller Roburs fonder så bör det inte heller vara någon fara eftersom de pengarna är separerade från banken och ligger i ett speciellt fondbolag. 

Vad innebär detta om jag är aktieägare i Swedbank?

 Där är det mer problem. Swedbank har tappat 60 procent det senaste halvåret, det är ett monumentalt ras och banken är illa ute. Aktieägarna har därmed förlorat mer än halva sitt kapital på ett halvår och utförsbacken verkar inte ha något slut. Det är fråga om banken är på väg att gå i putten, så aktieägarna har en dyster resa framför sig.

Hur påverkar detta Swedbanks bolåneräntor? Egentligen ska de inte påverkas alls, men om Swedbank får sämre och sämre ekonomi tvingas de ta igen det någonstans - och då blir det sämre villkor för både bolånekunder och sparkunder.

Hur stor risk är det att Swedbank går i konkurs? Banken kommer knappast att gå i konkurs eftersom staten räddar den innan dess. Det finansiella systemet tål inte att en av Sveriges största banker går omkull. Men däremot är risken stor att Swedbank är så illa ute att staten måste gå in som ägare. Banken har en mycket svag ägare, Sparbanksstiftelsen, som inte har pengar att klara av att finansiera en nyemission som Swedbanks tycks behöva - och det är tveksamt om Folksam kan skjuta till så mycket kapital som behövs för att Swedbank ska kunna stå på egna ben och rida ut stormen.

Bör jag byta bank? Det är upp till var och en, men det finns ingen riktig anledning att rusa i väg och ta ut pengarna nu. Den statliga insättningsgarantin på 500 000 kronor gör att sparpengar som understiger den summan är säkrade - så man behöver inte vara orolig om man inte har mer än 500 000 kronor på banken.

 Vad innebär det för mig som bankkund om staten går in som ägare? Om staten tar över finns det anledning att pusta ut - staten har ju högst kreditvärdighet av alla aktörer på finansiella marknaden så då är det säkert.

 Vad innebär detta om jag är pensionssparare hos Folksam? Det finns anledning att vara orolig då eftersom Folksam har förlorat rätt mycket pengar på den här affären redan nu. Om Folksam får svårigheter att klara av det här kan det innebära lägre avkastning och återbäring till pensionsspararna. Då bör man också fundera på om man ska vara kvar.

 Vad innebär detta om jag är försäkringstagare hos Folksam?

Om Folksam förlorar på det här kommer det naturligtvis återspegla sig i att försäkringspremier etc blir dyrare och villkoren sämre.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!