Regeringskrisen hindrar höjda vab-ersättningen

Influensasäsongen börjar nu i november och toppar i februari-mars, enligt Niklas Löfgren på Försäkringskassan.
Foto: FOTOLIA / DANIEL JDZURA - STOCK.ADOBE.COM 132761856
Försäkringskassan betalade förra året ut cirka 6 miljarder kronor i vabersättning.
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN

Det är vab-tider, och för många betyder det stora hål i plånboken. 

Nu ser också förslagen om höjt tak i ersättningen att läggas på is. 

Vab-säsongen har gjort sitt intåg och jobb måste bytas mot baddande av febriga pannor. Bara under oktober inkom 377 000 ansökningar om vab till Försäkringskassan – 11 000 fler än under samma månad förra året. 

– Influensorna börjar komma nu och toppar i februari-mars, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan. 

Ersättningen för vab är lite mindre än 80 procent av din vanliga inkomst – men med ett tak på 1 019 kronor per dag. Det innebär att du bara får 80 procent av din inkomst om du tjänar maximalt 28 438 kronor i månaden. 

Både Socialdemokraterna och Liberalerna vill höja detta tak. Socialdemokraterna har ännu inte preciserat exakt hur mycket man vill höja det med, men har sagt att man vill höja det "successivt". Beskedet återupprepades i samband med att partiet lanserade sin "familjevecka", då Expressen kunde avslöja att finansminister Magdalena Andersson sa fel på partiets pressträff. 

Vill höja taket till föräldrapenningens nivå

Liberalerna vill att taket för vab ska uppgå till samma nivå som taket för föräldrapenningen, det vill säga till 37 900 kronor. Barnfamiljer använder i snitt åtta vab-dagar per barn och år, vilket skulle betyda 2 720 extra i ersättning per år för de som i dag har inkomster över cirka 38 000 kronor, enligt Niklas Löfgren. 

– En höjning av taket skulle endast påverka de som har en inkomst i mellanskiktet mellan de båda taken, konstaterar Niklas Löfgren. 

Men den som hoppats på höjt tak för vabben redan vid årsskiftet lär bli besviken. Förslaget lär inte finnas med i den eventuella övergångsbudget som Magdalena Andersson förmodligen kommer att få lägga fram den 15 november. Övergångsbudgeten läggs fram om en regering inte har hunnit bildas innan dess, och den baseras på 2018 års budget. 

Vad tycker du om höjt tak för vab-ersättningen? Linda Nystrand, 44, Hässelby, personlig assistent: ”Jag tycker det är ganska generöst med vab som det är. Jag tycker att vi ska satsa på pensionärerna i stället.”
Ola Tellner, 48, Hässelby, ordförande för fackföreningen Vision (med sonen Oscar, 3, i famnen): ”Jag tycker det är ett bra förslag att höja taket. I dagens samhälle blir det en kvinnofälla eftersom det är de som ofta tjänar minst fortfarande tyvärr. 80 procent ska vara 80 procent och det är ganska många som tjänar över 28 400 i dag.”

– Jag skulle säga att det vore väldigt svårt att ha med ett sådant förslag i en övergångsbudget, den ska inte ha partipolitisk inriktning, säger Victor Harju, socialminister Annika Strandhälls presstalesperson. 

Kan rent teknisk finnas med i ändringsbudget

Men – ett förslag om höjd ersättning kan rent tekniskt finnas med i en så kallad ändringsbudget. En sådan skulle kunna läggas fram i början av nästa år, om det finns en regering som har ett sådant förslag. Expressen kunde i veckan dessutom berätta att Liberalernas partiledare Jan Björklund allt mer börjar närma sig den rödgröna sidan, enligt källor inom Liberalerna. 

Förslaget på höjt tak finns dock inte med i Liberalernas nuvarande budget. Och om ett förslag på höjt tak för vab-ersättningen trots allt skulle finnas med i en ändringsbudget av en kommande regering lär det dock teoretiskt sett inte kunna bli verklighet förrän tidigast den 1 juli nästa år. Med andra ord – när vabbsäsongen redan är över. 

Vård av sjukt barn

■ Kallas också tillfällig föräldrapenning och uppgår till 80 procent av inkomsten. Taket ligger på 7,5 prisbasbelopp, vilket är cirka 28 500 kronor i månaden. 

■ Under 2017 betalade Försäkringskassan ut cirka 6 miljarder kronor i vab-ersättning, till totalt 837 000 svenskar. Cirka 60 procent av de som ansöker om vab är kvinnor. 

■ Antalet dagar som tas ut är högst när barnet är omkring två år. Därefter faller antalet dagar med barnets stigande ålder. 


Källa: Försäkringskassan

Höjt tak för ersättningen

■ Liberalerna vill att taket för vab ska höjas till samma som föräldrapenningen, till 37 900 kronor. Det betyder dock inte att ersättningen blir densamma som föräldrapenningen.

■ Vabben och föräldrapenningen har olika delningstak, på 260 respektive 365. Det gör att ersättningen kommer att skilja sig åt även om taket skulle höjas. 

■ Så mycket högre blir maxersättningen för vab per dag om taket för vabben blir lika högt som i föräldrapenningen:


Inkomst: 20 000 kronor

Ersättning med nuvarande vab-tak: 716 kronor

Ersättning om taket höjs: 716 kronor (oförändrat)


Inkomst: 30 000 kronor

Ersättning med nuvarande vab-tak: 1 019 kronor

Ersättning om taket höjs: 1 074 kronor


Inkomst: 40 000 kronor

Ersättning med nuvarande vab-tak: 1 019 kronor

Ersättning om taket höjs: 1 358 kronor


Källa: Uträkningar av Niklas Lögren, Försäkringskassan. 

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!