Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Utvecklingstid – det innebär nya reformen

Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Friåret var en kritiserad reform som skrotades nästan direkt efter att det infördes.

Nu är det tillbaka – i ny skepnad och kallad utvecklingstid.

Miljöpartiet har fått igenom sitt förslag om utvecklingstid i nya budgeten.

Men hur fungerar det i praktiken?

Utvecklingstid innebär att man kan vara ledig från sitt jobb i max ett år, samtidigt som en arbetslös person får chans att vara vikarie.

Miljöpartiet är väldigt noga med att poängtera att utvecklingstiden inte är samma sak som det kritiserade friåret. Den nya reformen ställer krav på att man ska vidareutbilda sig, eller starta eget, under den tid man är ledig från sitt jobb.

– Utvecklingstiden kommer ge människor större möjligheter att utvecklas inom sin yrkesroll eller ta en ny väg på arbetsmarknaden, exempelvis inom ett bristyrke, säger Isabella Lövin i ett pressmeddelande från MP.

När börjar förslaget om utvecklingstid gälla?

Det nya friåret kommer från början att gälla väldigt få människor, bara några hundra, men omfattningen kommer successivt att öka till max 5000 personer. Förslaget kommer träda i kraft tidigast 2020, enligt Miljöpartiet själva.

Vad är syftet med utvecklingstiden?

Syftet är att de som vill byta bana i livet ska få en bättre möjlighet till det, samtidigt som de som hoppar in som vikarier under friåret ska kunna komma närmare arbetslivet.

Hur fungerar utvecklingstiden?

Man måste först och främst komma överens med sin arbetsgivare om att vara ledig, sedan ansöker man om ersättning. Det som betalas ut är en ersättning motsvarande a-kassan. Man kan vara ledig från tre månader upp till ett år. Det som skiljer utvecklingstiden från friåret är att man måste utbilda sig eller starta ett företag under den lediga tiden.

Medan man är ledig kommer en person som är inskriven hos Arbetsförmedlingen erbjudas att vara vikarie.

Hur mycket kommer det att kosta?

Under 2020 kommer det att kosta staten drygt 200 miljoner och bara gälla några hundra, för att sedan öka. När reformen är fullt utbyggd 2022 kommer den kosta en knapp miljard och omfatta upp till 5 000 personer.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!