Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Utreds för ekobrott: ”En häxjakt mot min klient”

Akademiledamoten Katarina Frostenson och hennes man Jean-Claude Arnault. Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES
Jean-Claude Arnault förnekar via sin försvarare advokat Björn Hurtig att han gjort sig skyldig till något brottsligt. Foto: CHRISTINE OLSSON / DN
Kulturklubben Forum är numera stängd. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Ekobrottsmyndigheten, EBM, har tagit över anmälan om misstänkt brottslig verksamhet kopplad till Svenska Akademien och Jean-Claude Arnault och dennes verksamhet med kulturklubben Forum.

Anmälan, som kommer från en privatperson, är under beredning hos EBM.

– Vi ser det här som en fortsatt del i häxjakten på min klient, säger Arnaults försvarare, Björn Hurtig.

Den tändande gnistan bakom anmälan tycks ha varit helgens uppgifter om att advokatbyrån Hammarskiöld & Co, som på uppdrag av Svenska Akademien utrett kopplingarna till kulturprofilen Jean-Claude Arnault, kommit fram till att Akademien borde polisanmäla klubben Forum för misstänkt ekonomisk brottslighet.

Enligt advokatutredningen kunde Forum bland annat misstänkas för bokföringsbrott och brott mot de kommunala utskänkningsreglerna, uppgav Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius i en intervju med Svenska Dagbladet i lördags.

Sara Danius sa samtidigt att Akademien inte tänkte göra någon polisanmälan men tillade att “vem som helst – en ledamot eller en privatperson – rätt att polisanmäla och i viss mån också skyldighet att göra det om man misstänker att brott har begåtts".

 

LÄS OCKSÅ: Kungen om krisen i Svenska Akademien 

 

”Del av häxjakten”

Jean-Claude Arnaults försvarare, advokat Björn Hurtig, har nåtts av uppgiften om att hans klient blivit polisanmäld i helgen.

– Vi ser det här som en fortsatt del i häxjakten på min klient, säger han.

Björn Hurtig anser att det är Sara Danius indirekta uppmaning som utlöst polisanmälan om misstänkt ekobrott.

Fokus i härvan är dels på Jean-Claude Arnault, dels på hans hustru Katarina Frostenson som sitter på stol 18 i Akademien och hade intressen i kulturklubben.

– Min klient ser också det (häxjakten) som en möjlighet att bearbeta hans hustru på något sätt trots att man i demokratisk andra kommit fram till att hon ska vara kvar i Akademien, säger advokat Björn Hurtig.

– Han ser det som att kritikerna använder hustrun som ett bollträ för att slå honom.

 

LÄS OCKSÅ: Akademieledamöterna som röstade för Katarina Frostenson  

 

”Han är väldigt olycklig”

Polis och åklagare  utreder sedan en tid tillbaka olika former av trakasserier och övergrepp som Arnault påstått har begått.

– Han är väldigt olycklig över att hans hustru blivit inblandad i de här sakerna, saker som han menar bygger på felaktiga påståenden från början. Det pratas om att han gjort än det ena, än det andra. I princip allt som prövats har lagts ned. Det som finns kvar just nu är en liten sak mot en målsägare. Det är inte mer än så. Jag har även tidigare sagt att det här han ingen grund straffrättsligt.

Foto: Anna-karin Nilsson / Expressen

Helgens brottsanmälan om misstänkt ekonomisk brottslighet på kulturklubben Forum har skickats vidare från polisen.

– Vi fick en polisanmälan som nu har blivit överskickad till Ekobrottsmyndigheten. Innehållet i den kommenterar jag inte, det görs en sekretessbedömning från fall till fall, säger Kay Sköldmark, gruppchef vid polisens joursektion i Stockholm city till Dagens Nyheter.

Anmälan är under beredning hos Ekobrottsmyndigheten, EBM, och ett beslut om utredningen ska ske hos EBM eller inte tas senare senare under måndagen.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!