Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utredningen vill skrota delar av spelmonopolet

Ardalan Shekarabi ska ta emot utredningen under fredagen.Foto: Jens L'Estrade
Håkan Hallstedt har gjort regeringens utredning. Foto: Fotograf Per Sandberg / ©PERSANDBERG.SE / Lotteriinspektionen.se

På fredag presenteras spelutredningen.

Enligt källor till Reuters kommer förslaget uppmana att monopolet delvis skrotas.

Nu på fredag den 31 mars ska regeringens utredare Håkan Hallstedt lägga fram sin utredning om de svenska spelmonopolen, den så kallade spellicensutredningen.

Enligt Reuters källor kommer förslaget uppmana till att till viss del skrota spelmonopolet.

18 procents spelskatt

Spelbolag med licens ska enligt förslaget betala 18 procents skatt på spelnettot - alltså överskottet efter att vinsterna betalats ut, skriver Reuters.

Civilminister Ardalan Shekarabi, S, håller under fredagen pressträff tillsammans med Hallstedt och kulturutskottets ordförande Olof Lavesson, M.

"Högt konsumentskydd"

Beslut om att tillsätta utredningen fattades 24 september 2015. I uppdraget ingår att ta fram en ny spelreglering med ett högt konsumentskydd, hög säkerhet och tydliga regleringar. Samtidigt fick utredaren direktiv att se över "statens roll på en omreglerad marknad".

Branschföreningen för Onlinespel, BOS, förvånas inte över uppgifterna.

– En skatt på 18 procent ligger inom den ram som ett flertal aktörer har räknat fram tillgodoser statens behov av skatteintäkter, utan att skrämma i väg spelarna. Skatten hade gärna fått vara 15 procent som i Storbritannien, som ju har Europas bästa kanalisering, det vill säga att spelarna spelar inom licenssystemet. Men jag tror att 18 procent kan funka här i Sverige, bara inte politiken frestas av ännu högre skattenivåer. Då kommer effekten bli den motsatta, när spelarna söker sig utanför licenssystemet där skatten inte sällan är noll procent, säger generalsekreterare Gustaf Hoffstedt.

Expressen har sökt Ardalan Shekarabi.

 

LÄS MER: Regeringsutredning öppnar för ATG-försäljning

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!