Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Emma Carlsson Löfdahl frias från misstankar

Emma Carlsson Löfdahl sitter nu i riksdagen som politisk vilde. Foto: TT NYHETSBYRÅN / SCANPIX
Annie Lööf (C) delar bänk med Emma Carlsson Löfdahl () vid riksmötets öppnande i september i år.Foto: Patrik Österberg/TT / Mediabild

Riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl har utretts för bedrägeri sedan hon plockat ut maxersättning för en lägenhet i Stockholm – som var hennes mans. 

Nu läggs förundersökningen ner. 

– Det har varit tufft, både för mig men även min familj, säger en lättad Emma Carlsson Löfdahl till Smålands-tidningen

Emma Carlsson Löfdahl var tidigare riksdagsledamot för Liberalerna men är numera politisk vilje. 

Hon lämnade Liberalerna efter att Aftonbladet avslöjade att hon plockat ut maxersättning för en övernattningslägenhet i Stockholm – som i själva verket var hennes makes. 

I ersättning fick hon drygt 400 000 kronor från skattebetalarna. 

En utredning om misstänkt bedrägeri har sedan dess pågått.

Krävande utredning 

På tisdagen kom beskedet att utredningen läggs ner. 

I ett pressmeddelande säger vice överåklagare Bengt Åsbäck att förundersökningen varit tidsödande och att det ibland krävts extra resurser. 

– Utredningen visar inte annat än att riksdagsledamoten betalat hyra till maken på sätt som berättigat till ersättning från riksdagen. Inte heller i övrigt framkommer några omständigheter som grundar misstankar om brott. Förundersökningen ska därför läggas ned, säger Bengt Åsbäck. Han fortsätter:

– Anledningen är att över fem år av ekonomiska transaktioner m.m. har gåtts igenom och beträffande flera har det varit svårt att utröna vad de avsett och för vilka ändamål överföringar skett. 

Långt inlägg på Facebook

Emma Carlsson Löfdahl skriver på sin Facebook-sida ett långt inlägg om historien. I inlägget skriver hon att hon varit säker på att hon agerat korrekt.

”Jag har hela tiden varit trygg i att jag gjort rätt men det finns många som velat döma mig utan att rättsväsendet har fått säga sitt. Som liberal har jag lärt mig att vi har ett rättsystem i Sverige och det är det som dömer. Man får gärna tycka att reglerna är felaktiga men då är det det man ska ge sig på och inte mig”, skriver Carlsson Löfdahl.

Under våren har riksdagsarbetet legat nere för Carlsson Löfdahl, vilket förklaras med hotbilden efter avslöjandet.

”Jag är inte stolt över att ha skolkat men då jag fått väldigt mycket hot riktade mot mig som person så har jag, i samråd med riksdagens säkerhetsavdelning, kommit fram till att detta var den säkraste lösningen.”

Hon beskriver också att det varit hårt tryck mot henne att lämna sin riksdagsplats – men bekräftar att hon sedan riksdagens öppnande för hösten är tillbaka som aktiv ledamot i riksdagen.

Tiden sedan bostadsaffären satte i gång har varit svår, berättar Emma Carlsson Löfdahl i en intervju med Smålands-tidningen.

– Det har varit tufft, både för mig men även min familj. Och jag vet att det kommer börja snurra i gång nu igen när vi har fått klart att åklagaren nu lägger ner förundersökningen, säger hon till tidningen. 

Kritiserar Liberalerna

I intervjun säger att hon till viss del kan förstå de som tyckt att hennes bostadssituation varit tveksam.  

– Om man lever i världen att man har delat ekonomi kan jag förstå det. Men i det här fallet handlade det om att lösa en bostadssituation, jag har inte vunnit en krona på det här. All den ersättningen som jag fått har gått till att betala hyra, och lite till, säger hon till tidningen. 

I Carlsson Löfdahls Facebook-inlägg är hon kritisk mot hur Liberalerna hanterat frågan.

”Anledningen till att jag stannar kvar är att jag fått förtroendet av väljarna att företräda dem och detta kommer jag att fullfölja. Det är inte media eller hatare på sociala medier som avsätter ledamöter. Det är flera av mina fd kollegor, i andra partier, som fått lämna sin plats pga mediadrev. När åklagaren sedan varit klar med sin utredning så har det visat sig att de följt regelverket och inte gjort något fel. Detta är inte acceptabelt i ett demokratiskt samhälle och jag tänker stå upp för mig själv då partiet och andra inte gör det.”

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!