Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utredningen hölls hemlig för vd:n – sen fick han sparken

Hemlig rapport visar: Staten måste ingripa.
Postnords vd Håkan Ericsson lämnade vd-posten i april förra året.Foto: POSTNORD
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Postnords vd Håkan Ericsson visste inte om att firman McKinsey fortsatte utreda bolagets ekonomi efter att de presenterat sin rapport – och beslutet om hans avgång togs över hans huvud i styrelsen. 

Det rapporterar Dagens Nyheter med hänvisning till källor.

I en lång utredning som företaget McKinsey gjort utmålas en mörk framtid för Postnord. Bolaget befinner sig i en svår ekonomisk sits och är beroende av ägarstöd för att inte gå i konkurs. Den stora orsaken bakom krisen är nedgången i brevutlämningen. 

Konsultbolaget McKinsey började sin utredning av Postnord under hösten 2018. I januari presenterade de sin rapport med dystra slutsatser om bolaget. 

Men vad vd:n Håkan Ericsson, som fick sparken senare under våren 2019, inte visste var att McKinsey fortsatte granska bolaget – under ordförande och vice ordförandes ledning, avslöjar DN.

Detta visste inte heller resten av ledningsgruppen, där nuvarande vd Annemarie Gardshol ingår. 

Vd:n höll inte med krisrapporten

McKinsey kom fram till att det krävdes stora organisatoriska förändringar för att vända skutan med rationaliseringar och besparingar. 

Enligt DN höll sedan Håkan Ericsson inte med om vad som behövde göras, utan ansåg att det fanns viktigare frågor att fokusera på, skriver DN. 

I april meddelades att Håkan Ericsson skulle sparkas från vd-posten, som togs över av Annemaria Gardshol. I pressmeddelandet som annonserade förändringen skrevs att Postnord behövde ”ett nytt ledarskap”. 

Några veckor senare kom beskedet att en fjärdedel av de anställda på huvudkontoret fick gå och även fyra personer ur ledningsgruppen.

I den hemliga McKinsey-rapporten konstaterades att Postnord väntar miljardförluster om inget görs med bolaget. En stor del av förlusten kommer från Danmark, där brevutdelningen rasat tidigare än i Sverige. 

Efter DN:s rapportering har röster höjts om att man ska dela den svenska och danska delen i bolaget. En källa säger till tidningen: 

– Det är svårt att se en annan långsiktig orsak än att bolaget ska vara lätt att dela. Sannolikheten att det ska ske har aldrig varit så stor - men är samtidigt liten. Det skulle vara svårt rent praktiskt att dela bolaget och få ägarna att komma överens om ekonomiska frågor.  

Keinovuopiobons uppmaning: Överge papperspost

Sixten Jensen om digital post: ”Det är framtiden”
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!