Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utnyttja studentrabatterna - spara många hundralappar

Latten, tåget, glasögonen, bion, träningen... Ha koll på studentrabatterna så sparar du många viktiga hundralappar.Foto: JOHAN DAHLGREN/KENNETH LARSSON/PRESSENS BILD
Leta reda på billigare kläder, glöm inte att fixa rabatt på morgontidningen och passa för guds skull på att gå ordentligt på teater innan du pluggat klart.
Expressen.se hjälper dig hålla koll på rabatterna.

FAKTA

Studentrabatterna du inte får missaÄta och dricka ute

Små summor som är lätt att strunta i, men får effekt i långa loppet. Till exempel får du rabatt hos Subway, Mc Donald's och Espresso House.

Träning
Glöm inte att säga att du är student - du får ofta rabatt när du köper det svindyra träningskortet. Ett exempel är Friskis & Svettis där du får 10 procent rabatt, eller ett billigare kort som gäller vissa tider på dagen.

Klippning
Att spara in en 50-lapp per klippning kan vara värt mycket. Kolla därför upp om det finns någonstans du kan få rabatt i just din stad.

Datorer och mjukvara
Studentrabatt bland annat när du köper en Mac eller program från Microsoft och Adobe.

Glasögon
En sådan där annan sak som gör hål i plånboken. Rabatt finns till exempel hos Synsam - 10 procent på båge och glas vid köp av kompletta glasögon.

Tandläkare
Att gå till tandläkaren är svindyrt och små rabatter kan vara värt massor. Kolla upp var de finns i din stad.

Trafikskolor
Här finns ofta rabatt på paket. Kolla om det finns på din ort.

Kläder
Det går faktiskt att få studentrabatt på kläder också. Ett exempel är Topshop/Topman som ger dig 10 procent på ordinarie priser.

Tidningar
En mängd tidningar har studentrabatt när du prenumererar. DN, King, Bon, Elle, Fokus och Ordfront är bara några av många. Hitta fler på www.studentprenumerationer.se och hör med din lokala tidning.

Bio
Hos SF går du på utvalda filmer för 60 kronor måndag till torsdag, men även mindre biografer har ofta rabatt.

Museum
Ofta gäller halva priset eller liknande.

Teater
Studenter brukar få ordentlig rabatt.

Resor
Här finns gott om studentrabatter. Till exempel kan du få rabatt hos SJ, SAS, Swebus Express och Flygbussarna.

Bank
Rabatten på banktjänster är lätt att missa. Hos Swedbank slipper du till exempel årsavgiften för internetbetalning och bankkort och sparar alltså flera hundra kronor per år.

För att hitta fler studentrabatter och ta reda på vad som gäller i just din stad - kolla på www.mecenat.se och www.rabattguiden.nu/studentkortet eller fråga innan du betalar. Många rabatter gäller oavsett vilket studentkort du har, medan andra är bara gäller vissa.

Källa: mecenat.se, rabattguiden.nu/studentkortet, studentprenumerationer.se samt företagens webbsidor.

Att spara som student handlar inte bara om att alltid äta matlåda och kånka på en kaffetermos. Det gäller också att hålla koll på de tusentals studentrabatter som finns. Om du inte är vaken och ständigt viftar med studentkortet är det lätt att missa dem och förlora viktiga kronor.
- Jag tycker att de viktigaste rabatterna är de dagliga sakerna, som mat och kaffe latte. Och sådant som köps månadsvis, som musik, kurslitteratur och mjukvara, säger Jonas Levin, vd på Mecenat som står för Mecenatkortet, som merparten av högskolestudenterna har, och CSN-kortet, som de flesta som pluggar på gymnasium, komvux, folkhögskolor och KY-utbildningar har.

Över 2 000 i månaden

Enligt Mecenats beräkningar kan en kvinnlig student i Stockholm tjäna 2 248 kronor varje månad genom att utnyttja studentrabatterna. Då är allt från rabatt på kommunaltrafiken och bankkortet till bio och bullar på lokala fiket inräknat.
Och även om man inte vill välja just de företag som erbjuder rabatt kan den summan kanske säga något om möjligheterna.
Så se till att vifta med studentkortet! Kanske har ditt favoritkafé eller närmsta pizzerian studentrabatt utan att du känner till det.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!