Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Utlandspensioner utreds – 43 000 svenskar berörs

Garantipensionen för utlandspensionärer äventyras efter en ny EU-dom. Foto: ANN JONASSON
Annika Strandhäll (S), socialminister. Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

En EU-dom från december äventyrar utbetalningen av garantipension för de som bor utomlands.

Regeringen har tillsatt en utredning, och nu står det klart att det blir lagman Göran Lundahl som ska analysera domens konsekvenser.

– Pensionärer förtjänar trygghet, säger socialminister Annika Strandhäll. 

I december slog EU-domstolen fast att det saknades stöd för att betala ut garantipension till svenska pensionärer bosatta i EU/EES-området eller Schweiz. En förändring som får stora konsekvenser för omkring 43 000 svenskar med garantipension som flyttat utomlands. 

Också pensionärer i Sverige med garantipension som tjänat in pension i ett annat land berörs av förändringen. Totalt handlar det om cirka 130 000 pensionärer som berörs av EU-domen, enligt Pensionsmyndighetens beräkningar. 

 

 

Nu ska garantipensionen utredas. Regeringen har utsett lagman Göran Lundahl att analysera hur garantipensionen bör konstrueras till följd av EU-domstolens beslut och också föreslå lagändringar. Dessutom ska förslagens konsekvenser för både dagens och blivande pensionärer. Göran Lundahl, lagman vid Lunds tingsrätt, har tidigare utrett reglerna för Allmänna arvsfonden. 

– Pensionärer förtjänar trygghet. Syftet med den här utredningen är att skapa tydliga och långsiktigt hållbara regler för garantipensionen. Våra svenska trygghetssystem måste fungera även när det rättsliga läget i vår omvärld ändras, säger socialminister Annika Strandhäll. 

Bakom utredningen står regeringen och Pensionsgruppen, som består av alla partier som står bakom pensionssystemet. Utredningen ska redovisas senast den 29 november 2019.

 

 

Länderna med flest garantipensionärer

Finland: 17 044

Tyskland: 5 340

Norge: 5 099

Danmark: 3 034

Spanien: 2 000

Storbritannien: 1 648

Grekland: 1 451

Frankrike: 1 240

Schweiz: 1 206

Italien: 1 030

Övriga EU-/EES-länder: 3 597

Totalt: 42 689 

Källa: Pensionsmyndigheten

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!