Utförsäkrade får höjd ersättning

Publicerad
Uppdaterad
Majoriteten av dem som utförsäkras nästa år får sin ersättning höjd.
Det står klart efter att regeringen fattat beslut om hur aktivitetsstödet ska beräknas efter årsskiftet.
Arbetsmarknadsministern och socialförsäkringsministern presenterade ändringarna vid ett gemensamt pressmöte på måndagen.
Den som deltar i Arbetsförmedlingens nya introduktionsprogram kommer att få aktivitetsstöd baserat på den sjukpenninggrundande inkomsten (SGI) eller på "antagandeinkomsten".
Den som är med i a-kassan får en ersättning på 80 procent upp till taket på 18 700 kronor – minst 320 kronor och högst 680 kronor per dag.

Gäller majoriteten

De allra flesta som utförsäkras kommer att få en högre ersättning efter årsskiftet än de har i dag. Den som i dag får omkring 73 procent av sin tidigare lön i sjukpenning eller 64 procent av sin lön i sjukersättning får efter årsskiftet 80 procent av sin lön i aktivitetsersättning, förutsatt att personen är med i a-kassan.
Förlorarna är de som saknar sjukpenninggrundande inkomst, en grupp som enligt Försäkringskassan utgörs av omkring 1 000–2 000 personer. De får endast 223 kronor per dag efter årsskiftet.
Även personer med en månadslön över a-kassans tak, alltså över 18 700 kronor, kan få lägre ersättning efter årsskiftet än de fått i sjukersättning eller sjukpenning.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen