Utförsäkrad riskerar bidragsberoende

Publicerad
Uppdaterad
Drygt 16 000 personer med tillfällig förtidspension som utförsäkras under de närmaste tre åren riskerar att då bli beroende av socialbidrag.
Det beror på att de helt eller delvis saknar sjukpenningsgrundande inkomst (SGI).
- Det här är ett exempel på en grupp som förmodligen kommer att få bekymmer, säger Bertil Thorslund, analytiker på Försäkringskassan, till Dagens Nyheter.

Tillfällig förtidspension

Eftersom regeringen vill att fler ska arbeta i stället för att få bidrag kommer de närmaste tre åren 60 000 personer att slussas ut från den tidsbegränsade sjuk- och aktivitetsersättningen, så kallad tillfällig förtidspension. De som efter tre månader bedöms vara för sjuka för att arbeta kan då bli sjukskrivna. Men för att få ersättning från sjukförsäkringen krävs sjukpenningsgrundande inkomst.
De 16 000 som helt eller delvis saknar SGI riskerar därför att bli beroende av socialbidrag.

Ska kunna arbeta

Det rör sig bland annat om personer som aldrig tagit sig in på arbetsmarknaden eller missbrukare som aldrig haft någon inkomst.
Gunnar Axén (M), vice ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott, säger till DN att det är för tidigt att säga hur många av de utförsäkrade som kommer att tvingas söka socialbidrag. Förhoppningen är att så många som möjligt av dem ska kunna arbeta.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen