Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uteliggaren pekades ut för svindleriet på Nya Karolinska

Bild från byggnationen.
Foto: PRESSBILD
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den alkoholiserade byggarbetaren från Riga genomförde några turer till Stockholm för att tjäna en enkel peng.

Utan att veta om det blev han en marionett för storskalig ekonomisk brottslighet.

I mars greps han av polis på en parkbänk i Köln – misstänkt för att vara hjärnan bakom svartjobbsskandalen på Nya Karolinska, skriver Byggnadsarbetaren.

Efter år av alkoholism hade den i dag 52-årige byggarbetaren från Lettland förlorat både jobb, bostad och vårdnaden om sitt barn. 

2013 tog han in på ett härbärge för missbrukare i Riga. Där träffar han en man som erbjuder honom 40 euro för att åka färja fram och tillbaka till Sverige för att lämna över ett papper.


LÄS ÄVEN: Spelet bakom ekobrottshärvan på Nya Karolinska


Mannen övertygar honom att det inte handlar om något kriminellt. 

Men när 52-åringen kliver på färjan i mars 2014 begår han sitt livs misstag – och luras in en utstuderad plan, skriver Byggnadsarbetaren.

Dras in i härvan på Nya Karolinska

I Sverige lämnar han nämligen in ett anställningsbevis på Skatteverkets kontor på Kungsholmen. Utan att förstå det fyller han i en anmälan om flytt till Sverige, och ett anställningsbevis där det står att han arbetar heltid som snickare på det påhittade företaget Ing Service.

I takt med att företaget växer explosionsartat i Stockholm kommer polisens utredare allt närmare 31-åringen, som fångats på övervakningskameror när han tagit ut sammanlagt 51 miljoner kronor från olika bankomater.
Foto: ROBBAN ANDERSSON

Tillbaka i Riga får 52-åringen sina 40 euro. Han är nöjd med resan och väljer att fortsätta Sverigebesöken åt mannen. Under tre resor hinner han sedan på papperet flytta in i en lägenhet i Södertälje, starta företaget DMM Entreprenad, skaffa nio olika bankkonton och ett svensk ID-kort, enligt Byggnadsarbetaren.


LÄS ÄVEN: Svarta löner misstänks på bygget av Nya Karolinska 


Han blir en marionett för storskalig ekonomisk brottslighet. I trådarna drar en 31-årig man från Vitryssland.

Bluffbolaget DMM Entreprenad hjälper andra företag att tvätta pengar. De låtsas vara ett bemanningsföretag, som hjälper en mängd företag att betala sina arbetare svart. 

Ett av dessa företag, B&D Grupp, är underentreprenör till Skanska på bygget av Nya Karolinska. Deras byggarbetare betalas svart för nära 15 miljoner kronor.

Lever på att panta burkar i Tyskland

Samtidigt har 52-åringen ingen aning om att hundratusentals kronor strömmar in på de många bankkonton han registrerat i Sverige. 

Genom en vän flyttar han till en lägenhet i Köln i Tyskland, där han lever på att panta burkar. 

ARKIVBILD.
Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX / CODE 50020 SCANPIX SWEDEN

I takt med att företaget växer explosionsartat i Stockholm kommer polisens utredare allt närmare 31-åringen, som fångats på övervakningskameror när han tagit ut sammanlagt 51 miljoner kronor från olika bankomater.

– När vi var som flest var vi 14 personer, inklusive åklagare och utredare. Det här var en jättestor utredning, säger kammaråklagare Jerker Asplund, som ledde arbetet för Ekobrottsmyndigheten, till Byggnadsarbetaren.

Pekas ut som hjärnan bakom skandalen

I oktober 2016 slår tungt beväpnad polis till mot 31-åringens lägenhet i Flemingsberg. Samtidigt häktas flera av cheferna för svartjobbsföretagen. I förhör sätter 31-åringen sin plan i verket – och pekar ut den ovetande letten som hjärnan bakom operationen.

En europeisk arresteringsorder utfärdas och Jerker Asplund gör allt för att få tag i 52-åringen, som vid det här laget har blivit uteliggare på Kölns gator. 


LÄS ÄVEN: Dörrbyte på Nya Karolinska kommer att kosta 1,2 miljoner kronor


Det dröjer tills mars i år innan han återfinns av tysk polis. Stinkande av alkohol ligger han och halvsover på en parkbänk när han blir ombedd att följa med till polisstationen, skriver Byggnadsarbetaren.

Släpps efter tre månader i svenskt häkte

Han förs till Stockholm där han pressas av polisens förhörsledare. Efter flera långa förhör står det klart för utredarna – likt de tidigare misstänkt – att 52-åringen inte är någon hänsynslös, kriminell affärsman som styrt en gigantisk pengatätt. 

Han är en hemlös, alkoholiserad före detta byggarbetare som utnyttjats av yrkeskriminella. 

Han åtalas enbart för att ha öppnat bankkontona två år tidigare. Tingsrätten finner att han inte har uppsåt och friar honom.

Efter tre månader i svenskt häkte släpps han. Samtidigt döms 31-åringen till fyra års fängelse för medhjälp till grovt bokföringsbrott och medhjälp till grovt skattebrott. Cheferna för svartjobbsföretagen döms också till långa fängelsestraff.

I dag är 51-åringen tillbaka i Köln. När Byggnadsarbetaren träffar honom har han fått tag i en husbil där han numera bor. Han har fortfarande svårt att glömma den härva han försatte sig i.

– Jag drömmer mardrömmar om det där varje natt. För mig är det fortfarande väldigt tungt, säger han till tidningen.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!