Ett stort antal av Swish-betalningarna registreras inte och hamnar därmed utanför bokföringen. Foto: Shutterstock
Ett stort antal av Swish-betalningarna registreras inte och hamnar därmed utanför bokföringen. Foto: Shutterstock

Utbrett fusk med Swish

Publicerad

Skatteverkets undersökningar antyder att det i dag fuskas rejält med den mobila betalappen Swish, skriver Svenska Dagbladet.

Tidningen skriver att det har blivit allt vanligare att näringsidkare som inte tar emot kortbetalningar tillåter Swish-betalningar i stället. Men ett stort antal av Swish-betalningarna registreras inte och hamnar därmed utanför bokföringen.

Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket, säger till Svenska Dagbladet att det förekommer ett utbrett fusk med den populära mobilappen.

- Det finns en del brister. Kunden swishar i väg pengarna men i nästa steg ska man få ett kvitto på att de har registrerats. Här ser vi att man ofta struntar i att slå in det, säger Conny Svensson till Svenska Dagbladet.

 

LÄS OCKSÅ: Gratis tandvård för alla under 23 år

"Det har hänt mycket"

Lagen om kassaregister kan nu, bland annat på grund av den ökande Swish-användningen, behöva ändras, enligt Svensson.

- Det har hänt mycket på senare tid kring detta men det är inte bara en fråga om att stävja fusk utan också om bättre och billigare lösningar för näringsidkaren, säger han till Svenska Dagbladet.

 

LÄS OCKSÅ: Svenskarna tror på ny boprisfest

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen