Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Johan slår rekord: Går 49 000 back

Utbrände Johan, 35, körde familjens ekonomi i botten.
Johan har lite svårt att förklara för Lyxfällans programledare Magnus Hedberg hur han tänkte om de extrema bilköpen samtidigt som han gick sjukskriven.Foto: TV3
Johan, 35, gick in i väggen och tappade helt greppet om ekonomin.Foto: TV3
Johan är alltjämt sjukskriven, men mår bättre. I dag har han bara en bil, dock inte Hummern i bakgrunden.Foto: TV3

35-årige Johan gick in i väggen som försäljare och blev sjukskriven.

För att hålla uppe fasaden köpte han lyxbilar: En Porsche, en Hummer och två BMW.

Sjukpenningen räckte knappt till bensin, skatt och försäkring till bilparken. Samtidigt som familjens ekonomi var körd i botten.

– Jag köpte grejer för att jag trodde jag skulle må bättre, säger Johan.

Tvåbarnspappan från Helsingborg vände sig till slut till tv-programmet ”Lyxfällan” på TV3.  

Hans ekonomi var så katastrofal att han fruktade att bli av med vårdnaden av sina barn och hamna på gatan.

Problemen började med att Johan brände ut sig i jobbet som husbilsförsäljare. Han jobbade mycket och tjänade bra. Allt flöt på, men en dag tog det stopp.

Flera extrema bilaffärer

– Jag hade alltid haft god ekonomi och problemet var att jag fortsatte leva på samma sätt när jag blev sjukskriven, säger Johan till Expressen.

En orolig kompis säger i ”Lyxfällan” att Johan impulskonsumerar dyra saker för att han vill att folk ska tro att han har det gott ekonomiskt. 

Johans extrema bilaffärer är ett exempel. Han köpte på sig en Porsche Cayenne, en Hummer och två BMW (varav en M5:a). Begagnade bilar förvisso, men ändå till skyhöga kostnader. Billånen ligger strax under 4 procent ränta, men dessutom tog Johan flera dyra blancolån med nästan 8 procent i ränta.

När Lyxfällans programledare Magnus Hedberg summerar Johans utgifter och inkomster noteras ett nytt rekord: Enbart transportkostnaderna, det vill säga att hålla i gång lyxbilarna, uppgår till 17 200 kronor varje månad (lånen ej inräknade).

Johans lön som säljare låg på 25 400. Totalt har han utgifter på 73 900 kronor per månad. Han blöder ekonomiskt, säger programledaren i ”Lyxfällan”.

Johan med de fyra lyxbilarna som han och familjen definitivt inte hade råd med – eller behövde.Foto: TV3

Något som tynger ned ekonomin är också de två hus Johan köpte för att renovera och sälja. Men han tappade sugen och hyr i stället ut husen till alldeles för låg hyra. Husen är belånade, delvis med ett dyrt topplån på 5,5 procent i ränta.

Lyxfällans Magnus Hedberg suckar:

– Kostnaderna kommer att skena om du inte stoppar blödningen.

På sex månader tog Johan nära en miljon kronor i olika lån. Han gjorde 636 transaktioner på Swish enligt kontoutdragen.

– Det är sjukt och jag vet inte om jag ska skratta eller gråta, säger Johan.

Hotet om att bli av med barnens plats i förskolan på grund av skulderna blev en allvarlig tankeställare. Det destruktiva beteendet måste upphöra.

”Lyssna till varningssignalerna”

Han fick hjälp i ”Lyxfällan” att sälja bilarna och försöka bli av med de dyraste lånen för att komma på fötter ekonomiskt.

När Expressen talar med Johan är han fortfarande ”delvis sjukskriven” men mår ändå mycket bättre nu.

– Jag tar det betydligt lugnare och tänker först, handlar sedan. Allt det här har varit väldigt lärorikt och jag hoppas det kan vara till inspiration för andra också. Att det finns en väg ut, bara man lyssnar till varningssignalerna.

”Lyxfällan” sänds i kväll tisdag 25/2 20.00 på Viaplay, Viafree och TV3.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!