Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

USA:s sanktioner slår mot Gotland

USA:s utrikesutskott har godkänt de gasledningar som nu läggs runt Gotland. Foto: LIU JIE / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950
USA:s utrikesutskott försöker stoppa de gasledningar som nu läggs runt Gotland. Foto: Shutterstock / Shutterstock

USA:s utrikesutskott har godkänt ett förslag som slår mot Gotland. 

Förslaget innebär sanktioner mot företag som installerar rörledningar åt Nordstream 2, skriver Financial Times. 

Gasledningarna läggs just nu runt Gotland. 

I slutet av maj planerade USA att införa sanktioner mot gasledningen Nordstream 2. Nu har det amerikanska utrikesutskottet godkänt lagförslaget.

Det nya förslaget innebär att sanktioner riktas mot företag som hjälper det ryska gasbolaget Gazprom att slutföra gasledningen från Ryssland till Tyskland.

Gasledningar som just nu byggs längs hela Gotland, skriver Sveriges Radio. 

Det här förslaget är specifikt riktat och ett snabbt sätt att motverka ryskt inflytande, sa Jim Risch, ordförande i det amerikanska utrikesutskottet. 

Kritiker varnar för ryskt inflytande

Den kontroversiella gasledningen beräknas vara klar i slutet av 2019. Av flera kritiker beskrivs gasledningen som ett potentiellt politiskt verktyg, som ökar den ryska kontrollen över energiförsörjningen i EU. 

För ett par år sen nekade Region Gotland av säkerhetspolitiska skäl att hyra ut Slite hamn till energiprojektet. 

Men nu verkar Gotland vara en del av projektet, när flera hundra gasledningsarbetare bor i Visby varje vecka, skriver SVT.

Visby flygplats - en samlingspunkt  

Arbetet med gasledningen har pågått sen i höstas, och Visby flygplats har varit en logistisk samlingspunkt för arbetarna som jobbar skift på fartygen Solitaire och Pioneering Spirit. 

– Det är ungefär 450 personer som byter av och på varje vecka, säger Ingela Berntson, projektledare för logistik GAC Sweden, till SVT i mars. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!