Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tung USA-minister öppnar för jätteaffär med Ericsson

William Barr, USA:s justitieminister.
Foto: LEAH MILLIS / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: SIPA USA/IBL

Ericsson och Nokia bör gå före.

Det är innebörden av ett uttalande av USA:s justitieminister under torsdagen.

William Barr valde att trycka på ”hotet” från kinesiska Huawei.

– USA och dess allierade bör överväga att investera i Finlands Nokia och Sveriges Ericsson för att motverka det kinesiska företagets dominans i nästa generations 5G, säger Barr enligt Reuters.

USA har länge att käppar i hjulet för kinesiska telekomföretaget Huawei.

 För att amerikanska företag ska handla med den kinesiska telekomjätten krävs licenser – men fortfarande har ingen delats ut och det råder förvirring kring vad som gäller.

Vilket alltså innebär att amerikanska myndigheter är förbjudna att köpa telekom, videoövervakningsutrustning eller tjänster från Huawei.

Amerikanske justitieministern, William Barr, menade under ett samtal med en tankesmedja i Washington att Nokia och Ericsson var att föredra:

– Att sätta våra finansiella muskler bakom ett eller båda av dessa företag skulle göra det till en mycket större konkurrent.

USA överväger olika alternativ 

Det är sedan tidigare känt att USA överväger olika alternativ för att ge finansiellt stöd till Ericsson och Nokia i de europeiska bolagens kamp mot Huawei. I amerikanska ögon börjar det kinesiska företaget bli för dominant i utvecklingen av 5G.

Bland annat har den amerikanska regeringen föreslagit att USA ska erbjuda Ericsson och Nokia finansiering, så att de i sin tur kan matcha de generösa finansieringsvillkor som Huawei erbjuder sina kunder. Något Nyhetsbyrån Direkt rapporterat om tidigare.

Bakgrunden är att USA saknar en egen större telekomunderleverantör, som kan ta upp kampen med marknadsledaren Huawei. Deras utrustning är förknippad med säkerhetspolitiska farhågor från flera västländer.

Sparekonomen: ”Tas emot med skräckblandad förtjusning”

Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners skriver i ett mejl till Expressen:

”Nyheten om USA:s intresse för Ericsson lär tas emot av marknaden av med skräckblandad förtjusning. 

Det är klart att det är positivt för aktiekursen med en friare med obegränsade medel, men det kan samtidigt sätta Ericsson i väldigt svårt läge på de viktiga asiatiska marknaderna.

Om USA väljer att gå in i Ericsson kommer förstås inte Kina blunda för det. 

Trumps presskonferens med Börje Ekholm tidigare i Davos, och kvällens uttalande, tyder på att amerikanarna menar allvar.”

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!