Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Trumps attack mot Fed:s chef – efter räntesänkningen

Fed:s chef Jerome Powell. Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump. Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Amerikanska centralbanken sänker räntan. 

Styrräntan sänks med 25 punkter till intervallet 1,75 till 2,0 procent, skriver CNBC. 

Sänkningen, som är den andra i år, var väntad av de flesta analytiker. 

Federal reserve, Fed, den amerikanska centralbanken, sänker styrräntan. 

Sju Fed-toppar röstade för en sänkning, medan två röstade för att lämnade räntan oförändrad och en röstade för att sänka med 50 punkter. 

Fed motiverar främst beslutet med att inflationstrycket har dämpats och att det finns en osäkerhet i den globala ekonomin. 

”Även om hushållens utgifter har ökat i hög takt, har företags fasta investeringar och exporter försvagats”, skriver Fed i sitt uttalande.  

I juli sänkte Fed räntan för första gången på elva år. Nu sänks den alltså igen, med ytterligare 35 punkter. 

Fed skriver att det råder osäkerhet i prognoserna framåt. 

USA:s president Donald Trump gick snabbt till attack mot Fed efter beskedet. 

”Jay Powell och Federal Reserve misslyckas igen. Inget ”mod”, inget vett, ingen vision! En fruktansvärd kommunikatör, skriver han på Twitter. 

Donald Trump har varit tydlig med att han vill ha ännu lägre räntor, och tidigare öppet uppmanat Fed-chefen Jerome Powell att sänka dem. 

Frida Bratt: Svårare för Riksbanken att höja räntan 

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, säger att Fed-chefen Jerome Powell lät optimistisk när han talade om tillväxt och arbetsmarknad. 

– Paradoxalt nog mottas det negativt på marknaderna, eftersom det minskar sannolikheten för fler sänkningar. Denna sänkning är redan inprisad och därför är fokus på vad som händer framöver. Powell utlovade inte med säkerhet fler sänkningar i pressmeddelandet och det var blandade signaler om framtiden. Det är inte vad marknaden vill se, säger Frida Bratt i en kommentar. 

Hon säger också att detta besked inte gör det enklare för Riksbanken att genomföra sin räntehöjning, som Riksbankschefen Stefan Ingves har flaggat för. 

– Detta, tillsammans med ECB:s sänkning, sämre konjunktur och fallande inflation, gör att tajmingen riskerar att bli helt fel. Dock verkar direktionen fast beslut om att genomföra höjningen av skäl som inte är helt lätta att förstå så visst finns risken/chansen att de lyckas höja EN gång. Men lågränteläget består. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!