Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

USA:s centralbank lämnar räntan oförändrad

Jerome Powell, amerikanska centralbankens chef. Foto: KEVIN WOLF / AP TT NYHETSBYRÅN
Frida Bratt, sparekonom på Nordnet. Foto: NORDNET

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve lämnar styrräntan oförändrad.

– Feds väntade besked innebär att svenskarna kan räkna med en fortsatt svag krona och en fortsatt låg bolåneränta, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Vid sitt senaste räntebesked på onsdagskvällen lämnar USA:s centralbank Federal Reserve styrräntan orörd inom intervallet 2,25–2,5 procent.

– Feds väntade besked sätter ett rejält krokben för Riksbankens höjningsplaner, det kan rentav vara spiken i kistan. En liten centralbank som den svenska har mycket svårt att gå emot de stora drakarna, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

– En kronförstärkning skulle ju innebära att vi exporterar inflation, och då hamnar Riksbanken ännu längre från inflationsmålet.

”Fortsatt svag krona”

– Feds besked innebär att svenskarna kan räkna med en fortsatt svag krona och en fortsatt låg bolåneränta. Dels för Feds besked påverkar marknadsräntorna som påverkar prissättningen på bolån, dels för det sätter krokben för Riksbanken, säger hon.

 

Feds räntekommitté slår fast att ny information sedan det senaste mötet som hölls i måndagsskiftet april–maj tyder på att arbetsmarknaden är fortsatt stark och att den ekonomiska aktiviteten hav vuxit i ”måttlig” takt. Vid det senaste mötet beskrevs tillväxttakten i den ekonomiska aktiviteten som ”solid”, skriver Dagens industri som citerar ett pressmeddelande från Fed.

Också i maj lämnade Fed räntan oförändrat och noterade den gången att inflationen landat under två procent. Räntehandlarna tror att det snart blir en sänkning av räntan, skrev Dagens industri efter det senaste räntebeskedet.

Trump missnöjd

Donald Trump gillade inte att Fed lämnade räntan oförändrad den gången.

”Vi har potentialen att stiga som en raket om vi bara gjorde vissa räntesänkningar, som en punkt, och en del kvantitativa lättnader”, twittrade presidenten.

Fed ändrade styrräntan senaste gången i december förra året. Då höjdes den med 25 punkter till nuvarande intervallet 2,25-2.5 procent.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!