Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

USA sänker räntan – massiva stödköp

LIVE-TV: Se Di TV – Sveriges ekonomi-tv-kanal
Jerome Powell, Feds chef.Foto: JACQUELYN MARTIN / AP TT NYHETSBYRÅN

Federal Reserve och flera andra centralbanker går till gemensam offensiv i kampen mot coronaviruset.

På söndagskvällen sänkte USA:s centralbank styrräntan till 0–0,25 procent – och lovade massiva tillgångsköp på 700 miljarder dollar.

”Coronaviruset har skadat samhällen och stört ekonomisk aktivitet i många länder, inklusive USA”, skriver Federal Reserve i ett pressmeddelande.

Till skillnad från sänkningen för bara en vecka sedan, agerar inte Federal Reserve ensamt nu. 

Bland annat ECB, Bank of Japan och Bank of Canada är del av den sextett av centralbanker som sänker räntan.

Vid sidan av att sänka räntorna till 0–0,25 procent är flera andra åtgärder på gång. Bland annat nya stödköp om 700 miljarder dollar.   

Efter beskedet kom en radda kommentarer. ”Det är värt att notera att det här är mycket större än vad vi såg under finanskrisen”, skriver Nordea-ekonomen Andreas Steno Larsen på Twitter. Han menar vidare att den kraftfula åtgärden visar på allvaret i ekonomin visavi coronaoron.

Andra sänkningen på några dagar

Det är bara några dagar sedan, i ett försök att förhindra fortsatta börsfall, som USA:s centralbank kom med beskedet att de tillför 1 500 miljarder dollar i stödåtgärder till USA:s banksystem.

Själv har USA:s president Trump och många av hans ekonomiska rådgivare länge påstått att den ekonomiska kris som orsakas av coronaviruset blir kortvarig.

Nu tyder i närmaste allt på att de inte blir sannspådda.

Amerikanska terminer rasade trots Feds åtgärdspaket i den tidiga handeln. Detta pekar på kraftigt sjunkande börser när handeln öppnar måndag eftermiddag, svensk tid. 

Då vet vi också hur den svenska börsen gått. Från klockan nio på måndagsförmiddagen är den i gång.

 

Felicia Åkerman, analytiker Di om börsläget
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!