Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

USA och Kina överens om avtal i handelskriget

Donald Trump och Xi Jinping vid ett möte i Japan i juni.Foto: SUSAN WALSH / AP TT NYHETSBYRÅN

USA och Kina uppges ha kommit överens om ett delavtal som kan ge vapenvila i handelskriget, skriver Bloomberg

USA:s president Donald Trump beskriver överenskommelsen som väsentlig. 

Avtalet kan komma att ligga till grund för en större uppgörelse om handeln.

Avtalet nåddes på fredagen, skriver Bloomberg. Donald Trump och hans kinesiska dito Xi Jinping väntas skriva under avtalet senare i år, enligt källor till Bloomberg. 

Donald Trump offentliggjorde delavtalet i samband med att han skulle möta Kinas förhandlare, vicepresident Liu He, i ovala rummet under fredagseftermiddagen, amerikansk tid.  

Vissa nyckelfrågor återstår dock innan supermakterna kan nå ett fullständigt handelsavtal. 

Trump: ”När avtalet är färdigförhandlat så skriver jag under”

Under torsdagen berättade Donald Trump att förhandlingarna med Kina gick riktigt bra, rapporterar CNN. Presidenten lyfte fram vad han ser som en stor fördel om det blir ett handelsavtal: Kongressen kommer inte behöva godkänna det. 

Kongressen har tidigare satt stopp för ett handelsavtal mellan USA och Mexiko. 

– När avtalet är färdigförhandlat så skriver jag under själv för vårt lands räkning. Snabbt och rent, skrev presidenten på Twitter. 

Och nu ska det alltså finnas ett första utkast till avtal. 

Enligt överenskommelsen har Kina gått med på vissa eftergifter när det kommer till jordbruksprodukter, samtidigt som USA ska införa vissa lättnader vad gäller tullavgifter.

Experten varnar: ”Men sen kollapsar samtalen”

– Vi har befunnit oss i liknande situationer förr, med någon form av handelsavtal till synes inom räckhåll. Men sen kollapsar samtalen, säger Michael Geragthy, aktiestrateg hos Cornerstone Capital Croup, till CNBC

Om kontakterna mellan vicepresident Liu He, och Donald Trump fortsätter i konstruktiv anda så kan det lägga grunden för ett toppmöte mellan Donald Trump och Kinas president Xi Jinping under APEC-konferensen i Santiago, Chile, nästa månad. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!