Volkswagens vd Matthias Mueller. Foto: Julian Stratenschulte/EPA/TT
Volkswagens vd Matthias Mueller. Foto: Julian Stratenschulte/EPA/TT

USA kräver tyska Volkswagen på pengar

Publicerad

USA stämmer den tyska biltillverkaren Volkswagen för riggade utsläppsprover på dieselbilar, skriver USA Today.

Stämningen lämnades in till amerikanska justitiedepartementet på uppdrag av den statliga myndigheten US Environmental Protection Agency, EPA, som har samarbetat med myndigheten California Air Resources Board, CARB, i brottsutredningen om fusket.

Skandalen, som döptes till "Dieselgate", om att VW hade fuskat med utsläppsrätterna slog ner som en bomb i höstas. Biljätten tvingades erkänna att avgasfusket omfattade minst elva miljoner bilar världen över.

Bilarna som omfattas av skandalen är Audi A3, Volkswagen Golf, Volkswagen Beetle och Volkswagen Jetta tillverkade mellan 2009 och 2015. Det handlar också om Volkswagen Passat som tillverkats mellan 2014 och 2015.

Volkswagen riskerar att få böta miljardbelopp

Volkswagen, som försäljningsmässigt är världens största biltillverkare, riskerar nu mångmiljardböter på grund av de manipulerade utsläppssiffrorna från koncernens populära dieselmotorer 2,0 TDI.

Fusket har redan fått ekonomiska konsekvenser för biljätten som införde försäljningstapp för de aktuella modellerna efter skandalen.

I december redovisade Volkswagen en minskad novemberförsäljning med 2,2 procent De vikande försäljningssiffrorna berodde bland annat på en nedgång i USA med 15 procent. I Ryssland och Brasilien var det procentuella tappet än högre, med en minskning på 35 respektive 51 procent.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen