Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

USA åtalar Huawei – anklagar toppchef

Meng Wanzhou, chief technology officer på Huawei, åtalas nu.Foto: DARRYL DYCK / AP TT NYHETSBYRÅN
Huawei granskas av USA och andra länder efter misstankar om att deras produkter innebär en säkerhetsrisk.Foto: ANDY WONG / AP TT NYHETSBYRÅN

USA:s justitiedepartement åtalar det kinesiska tech-företaget Huawei och en av företagets toppchefer. 

Åtalet gäller bedrägeri – och i ett separat åtal anklagas företaget för att ha stulit företagsinformation från det amerikanska telekomföretaget T-Mobile, enligt AP.

Det är Meng Wanzhou, chief technology officer på Huawei, som är toppchefen som nu åtalas. 

Hon har varit frihetsberövad i Kanada i snart två månader – då hon nu åtalats hoppas USA kunna få henne överlämnad.

Wanzhou misstänks ha begått bedrägeri genom att vilseleda banker angående Huaweis affärer i Iran, enligt AP.

Enligt misstankarna använde Huawei ett skalbolag i Hongkong för att göra affärer i Iran – företaget ska ha fått amerikanska banker att tro att skalbolaget var skiljt från Huawei, enligt AP.

Tf. justitieminister Matthew Whitaker tillkännager åtalet mot Huawei. Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Huawei granskas av USA och andra länder efter misstankar om att deras produkter innebär en säkerhetsrisk. I februari varnade toppchefer på bland annat CIA, NSA och FBI senaten för Huawei och ZTE:s smarta mobiltelefoner. I maj beordrade Pentagon affärer på militärbaser att sluta sälja de båda kinesiska tillverkarnas telefoner.

I åtalet nämns förutom Meng Wanzhou själva företaget Huawei – bolaget ska bland annat ha stulit företagsinformation från telekomjätten T-Mobile, enligt AP.

Det åtalet har väckts i delstaten Washington, till skillnad från åtalet mot Wanzhou, som väckts av federala åklagare i Washington, DC. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!