Tv-avgiften skrotas – så ska det finansieras

Alice Bah Kuhnk mottog det nya förslaget om finansieringen av public service på måndagen
Foto: EXPRESSEN
Sture Nordh, Ida Karkiainen och Olof Lavesson presenterade kommitténs förslag
Foto: EXPRESSEN
Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP)
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
En ny modell kan vara på väg att införas.
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Bland annat SVT:s verksamhet finansieras via tv-avgiften.
Foto: TOMMY PEDERSEN / TOMMY PEDERSEN EXPRESSEN

Public service-kommittén har lämnat över sitt förslag på hur framtidens public service ska finansieras. 

Kommittén vill skrota den nuvarande tv-avgiften – och byta ut den mot en public service-skatt. 

– Det vi föreslår är en individuell public service-avgift, säger Sture Nordh, kommittéordförande. 

Den parlamentariska public service-kommittén lämnade på måndagen sitt delbetänkande över hur framtidens public service ska finansieras till kulturministern Alice Bah Kuhnke (MP). 

Kommittén, som leds av ordförande Sture Nordh, tillsattes i februari och fick bland annat i uppdrag att utreda finansieringen av public servicebolagen. Kommittén ska även föreslå hur man kan utforma en ny reglering för radio och tv i allmänhetens tjänst, mot bakgrund av det snabbt förändrade medielandskapet. 

Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) mottog klockan 14.00 det nya delbetänkandet. 

Ordförande Sture Nordh presenterade delbetänkandet tillsammans med kommittéledamöterna Ida Karkiainen, S, och Olof Lavesson, M,

– Att fortsätta med dagens system är varken rimligt eller önskvärt, säger Olof Lavesson (M), kommittéledamot, på pressträffen. 

TV-avgiften i dag

Radio- och tv-avgiften är 2 400 kronor per år 

Så här mycket betalar du:

200 kronor (om du betalar varje månad med autogiro)

600 kronor (om du betalar fyra gånger per år)

800 kronor  (om du betalar tre gånger per år)

1 200 kronor (om du betalar två gånger per år)

2 400 kronor  (om du betalar en gång per år)

Kommittén har kommit fram till att man ska avveckla Radiotjänst i Kiruna AB och den nuvarande tv-avgiften. I stället ska public service finansieras genom en skatt som öronmärks för public service. 

– Det vi föreslår är en individuell public service-avgift, säger Sture Nordh.

Individuell skatt för public service

Skatteverket ansvarar för indrivningen av avgiften och pengarna betalas ut till publicservice-bolagen via ett konto i Riksgälden. 

Skatten blir obligatorisk för alla över 18 år med en viss inkomstnivå. Nuvarande avgift ligger på 2 340 kronor per år och går till SVT, Sveriges radio och UR. Avgiften betalas av alla hushåll med tv-mottagare. 

Det nya förslaget innebär att varje skattebetalare betalar högst 1 308 kronor årligen från och med 2019. Gränsen för maxavgiften går vid en inkomst på 163 000 kronor per år, summan baseras på två inkomstbasbelopp. 

– Vi har riktat det här mot att det för två personer ska ligga på samma nivå som radio -och tv-avgiften ligger på i dag, säger Sture Nordh. 

Vill skrota tv-avgiften

Enligt kommitténs beräkningar är det 67 procent av alla inkomsttagare över 18 år som kommer få betala maxavgiften. Hushåll som har fler än två personer som är 18 år och innehar en beskattningsbar inkomst kan därmed betala mer i avgift än vad de gör i dag. 


LÄS MER: Tv-avgiften skrotas – ersätts av ny skatt


Bakgrunden till förslaget är att den nuvarande avgiften är bunden till innehavet av en tv-apparat, intäkterna har varit vikande och "skolket" från tv-avgiften ökat. 

– I dag vill man konsumera när man vill och hur man vill. Man har inte heller en traditionell tv, säger Sture Nordh och konstaterar att det nuvarande systemet inte är anpassat till dagens medieanvändning. 

LÄS MER: Mediebranschen rasar mot public service


Kommittéledamoten Ida Karkiainen (S) presenterade andra förslag ur delbetänkandet, som syftar till att stärka public service-bolagens oberoende ur ett långsiktigt perspektiv. Kommittén föreslår en förlängning av sändningstillstånd, från fyra till åtta år, vill göra det svårare för riksdagen att dra ned på medelstilldelningen respektive en reglering i lag som förbjuder riksdagsledamöter från att sitta i public service-bolagens styrelser. 

– Det minskar möjligheterna för riksdag och regering att detaljstyra verksamheten, säger Ida Karkiainen. 

Hanna Stjärne: ”Försiktigt positiv”

SVT:s vd Hanna Stjärne kommenterar för SVT och har även skrivit ett blogginlägg om beslutet. 

– Jag är försiktigt positiv till förslaget. Det är dags att modernisera tv-avgiften så att den håller för kommande generationer. Public service är en del av den demokratiska infrastrukturen och viktigare än någonsin, säger hon till SVT. 

I september berättade den förre detta TV4-vd:n Jan Scherman i en artikel på Resumé att kommittén är överens om att skrota den nuvarande tv-avgiften. Uppgifterna bekräftades även av en annan källa till Expressen och det nya förslaget ska handla vara en public service-skatt. 

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!