Svenska andelarna i SAS kan vara på väg att säljas. Foto: ALEX LJUNGDAHLSvenska andelarna i SAS kan vara på väg att säljas. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Svenska andelarna i SAS kan vara på väg att säljas. Foto: ALEX LJUNGDAHL
– Det finns ett bemyndigande från riksdagen att sälja SAS och jag har varit tydlig med att staten inte är en långsiktig ägare av SAS, sa näringsministern i en intervju med TT i februari. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN– Det finns ett bemyndigande från riksdagen att sälja SAS och jag har varit tydlig med att staten inte är en långsiktig ägare av SAS, sa näringsministern i en intervju med TT i februari. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
– Det finns ett bemyndigande från riksdagen att sälja SAS och jag har varit tydlig med att staten inte är en långsiktig ägare av SAS, sa näringsministern i en intervju med TT i februari. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Uppgifter: Staten säljer sina sista andelar i SAS

Publicerad

En försäljning av de svenska andelarna i SAS rycker närmare.

Det skriver Affärsvärlden som uppger att en grupp investerare försöker finansiera ett övertag av statens aktier i flygbolaget.

Aktierna värderas till kring en miljard kronor.

Staten äger 17,1 procent av aktierna i SAS, aktier som värderas till kring en miljard kronor.

Nu vill privata investerare ta över den andelen, skriver Affärsvärlden i dag och citetar en källa med insyn:

– Minst två investerare är på, men de behöver ytterligare några partners för att få ihop finansieringen för att ta över hela posten.

Pågått under en månads tid

Processen ska ha pågått under en månads tid.

Regeringen och näringsminister Mikael Damberg har i intervjuer tidigare i år sagt att han inte ser staten som en långsiktig ägare av flygbolaget.

– Det finns ett bemyndigande från riksdagen att sälja SAS och jag har varit tydlig med att staten inte är en långsiktig ägare av SAS, sa näringsministern i en intervju med TT i februari.

 

LÄS MER: SAS ber fem miljoner kunder om ursäkt för haveriet 

 

Staten har redan sålt ut stora innehav i SAS. I oktober i fjol avyttrades 13,8 miljoner SAS-aktier vilket innebar ett minskat ägande från 21,4 till dagens 17,1 procent.

Efter försäljningen då infördes ett 180 dagars köpstopp på aktien.

Fina siffror för flygbolaget

Vid samma tidpunkt sålde den norska staten en motsvarande andel aktier.

En annan källa som Affärsvärlden talat med säger sig inte hört något om de nya säljplanerna, men säger samtidigt:

– Prio ett för staten hade varit att lämna över aktierna i samband med någon strukturaffär. Konsolideringen på den europeiska flygmarknaden kommer att fortsätta.

 

LÄS MER: SAS tvingas böta 665 miljoner kronor

 

Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, säger att staten måste ta sitt ansvar vid en försäljning.

– Det kan inte vara några små privatinvesterare, det måste in stora pengar och erfarenhet av branschen för att få SAS att överleva.

De senaste åren har varit besvärliga för flygbolaget som kämpat med höga löner och dyra pensionslösningar.

Men de senaste rapporterna visar fina siffror för flygbolaget när det kommer till antal passagerare:

SAS-koncernens reguljära passagerartrafik steg 6,2 procent i juni jämfört med samma månad i fjol.

Totalt, det vill säga både reguljär och charter, steg trafiken med 7,5 procent under månaden.

Kabinfaktorn för reguljärtrafiken minskade med 0,7 procentenheter till 80,8 procent.

Totalt hade SAS Group 2,86 miljoner passagerare i juni vilket är 4,3 procent fler än samma månad i fjol.

Reguljärtrafiken stod för 2,67 miljoner.

Norwegian rycker ifrån

Samtidigt håller Norwegian på att dra ifrån SAS när det kommer till antalet passagerare.

De offentliga siffrorna från i maj 2017 visar att konkurrenten Norwegian flög 200 000 fler passagerare under än SAS jämfört med motsvarande månader i fjol.

– Norwegian är en jättetuff konkurrent som har klarat sig bra i Skandinavien, även Ryanair och andra lågprisbolag har dykt upp, säger Claes Hemberg på Avanza.

Det ställer till problem för SAS, som är ett gammalt flygbolag.

– Man måste kanske starta om i en ny skepnad med mer lågprisfokus eller annat fokus så att man tjänar pengar. Det gör man inte i dag.

– SAS sitter i en gammal kostym och den är väldigt dyr, säger Hemberg.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen