Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uppgifter: Kryptomiljardär har köpt svenskt bergrum

Kryptomiljardären Jeffrey Berns vill stärka skyddet kring människors digitala identitet.
Foto: JASON HENRY / NY TIMES TT NYHETSBYRÅN

Kryptomiljardären Jeffrey Berns vill stärka skyddet kring människors digitala identitet.

Målet är att lagra delar av de olika säkerhetskoderna – i ett bergrum i Sverige enligt uppgifter i New York Times.

Samtidigt planerar han att bygga sitt digitala idealsamhälle i öknen.

Den 56-årige amerikanske advokaten Jeffrey Berns har tjänat flera miljarder kronor på kryptovalutan Ether.

Förmögenheten har gjort det möjligt för honom att förverkliga drömmen om ett digitalt idealsamhälle, där människor själva har kontrollen över alla sina personliga uppgifter utan att myndigheter eller företagsjättar är inblandade.

Han visade nyligen upp det jättelika område i Nevadaöknen i USA som hans företag Blockchains L.L.C. har köpt kontant för drygt 1,6 miljarder kronor tidigare i år.

– Ser ni den första bergskedjan? De bergen utgör gränsen för vår Södra dalen. Det är där som vi ska bygga den högteknologiska anläggningen, säger Jeffrey Berns till New York Times.

Säkerhetsinformation i svenskt bergrum 

Det finns även planer på att bygga en skola, bostadshus och en särskild arena för e-spelande.

Men den digitala drömmen kräver att de potentiella invånarna har god koll på sina egna säkerhetsnycklar – så att andra människor inte kommer över den personliga informationen.

För att klara den utmaningen vill Jeffrey Berns bygga ett särskilt system där människors säkerhetskoder är uppdelade och ligger lagrade på flera olika fysiska enheter. På så vis räcker det inte med att komma över informationen från en enhet för att tillskansa sig någons säkerhetskod.

Och det är här Sverige spelar en viktig roll.

Jeffrey Burns har enligt New York Times redan köpt ett bergrum i Sverige för att lagra säkerhetsinformation, ett annat bergrum ligger i Schweiz, utöver det planerar kryptomiljardären att bygga ytterligare säkerhetsrum i bergen i Nevada för att sprida de fysiska enheterna över världen.

Berns: Kan bli spektakulär krasch

Förhoppningen är att samhället i Nevada, som har planerad byggstart i slutet på 2019, ska bevisa att det går att leva utan att lämna ut sin information till myndigheter och företag - på samma vis som kryptovalutor som Ether och Bitcoin visat att det går att genomföra finansiella transaktioner utan att använda banker.

– Det här kommer antingen bli den största grejen någonsin, eller den mest spektakulära kraschen i mänsklighetens historia. Jag vet inte vilken av dem det blir, även om jag tror på det första alternativet. Men oavsett vilken kommer det bli en jäkla resa, säger Jeffrey Berns till NYT.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!