Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uppgifter: Finska ägarna vill sälja Lindex

Resultat för årets andra kvartal offentliggjordes under fredagen.
Foto: Izabelle Nordfjell/TT / TT NYHETSBYRÅN

Finländska Stockmann kom i dag med ett besked om eventuell försäljning av Lindex.

”Strategiska alternativ” undersöks för klädkedjan som visar på en förlust under första halvåret.

Samtidigt utser Stockmann en ny vd.

Under fredagen offentliggjorde finländska varuhusgruppen Stockmann sina resultat för årets andra kvartal för Lindex. 

Samtidigt gick ett pressmeddelande ut från bolaget. 

I meddelandet stod det att styrelsen ser en stor potential i klädkedjan Lindex framtida utveckling och: ”Har därför beslutat att undersöka strategiska alternativ för bolagets ägarskap”.

Enligt Lauri Ratia som är verkställande ordförande i bolaget är försäljning av Lindex ett alternativ som övervägs:

– Det är en möjlighet att vi säljer men det finns naturligtvis andra alternativ, säger Lauri Ratia, till Dagens industri.

Lindex kan komma att säljas.
Foto: PER WISSING / GT/EXPRESSEN

Omsättning på 242,3 miljoner euro

De andra alternativen menar Lauri Ratia är för tidigt att säga och tror att beskedet om klädkedjans framtid kommer under hösten.

Stockmanns styrelse har godkänt Lindex uppdaterade strategi där målet är att stärka den internationella tillväxten och framför allt den digitala biten, står det i pressmeddelandet.

Lindex omsättning uppgick till 242,3 miljoner euro. Det är en minskning på 12,1 procent jämfört med samma period i fjol. 

Det justerade rörelseresultatet landade på 16,2 miljoner euro. Året innan låg siffran på 23,8 miljoner euro. Det justerade resultatet per aktie uppgick till -0,01 euro, jämfört med 0,01 euro för samma period förra året, visar rapporten för det andra kvartalet.

Jari Latvanen ny vd.
Foto: BJÖRN LINDGREN / TT / SCANPIX SWEDEN

Bolaget utser ny vd

Nätbutikens försäljning har uppvisat en tillväxt på 30 procent under första halvåret. Bruttomarginalen förbättrades på grund av en bättre lagerkontroll och färre rabatter.

Enligt rapporten går bolagets transformationsprogram med målet att minska kostnaderna med minst 40 miljoner euro innan 2021 enligt plan.

Inbesparingsmålen kommer från minskningen i personalkostnader och övriga inbesparingar.

Stockmanns styrelse har också utnämnt Jari Latvanen till varuhusgruppens nya vd. Tidigare har han arbetat som vd för HKScan och som direktör för Stora Enso. Den 19 augusti tillträder han som ny vd.

Pekka Vähähyyppä tar över som ekonomidirektör för bolaget.

”Efter dessa utnämningar har Stockmann en stark ledningsgrupp som tillsammans med hela personalen kommer att utveckla Stockmann till en ledande auktoritet inom mode och stil”, skriver Lauri Ratia i rapporten.

Två direktörer lämnar bolaget. Nuvarande ekonomidirektören Kai Laitinen och utvecklingsdirektören Nora Malin, skriver Hufvudstadbladet.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!