Beskedet: Facebook byter namn till Meta

LIVE: Di TV – Sveriges ekonomi-tv-kanal
Facebook byter namn till Meta.
Foto: RICHARD DREW / AP TT NYHETSBYRÅN
Facebooks grundare Mark Zuckerberg.
Foto: MARK LENNIHAN / AP TT NYHETSBYRÅN

Facebook byter namn till Meta.

Beslutet kommer efter att techjätten mottagit hård kritik för sin hantering av desinformation, hat och unga användare. 

Företaget behåller dock namnet på användarplattformen ”Facebook” .   

Ett av världens största företag byter namn – till Meta. 

Efter veckor av spekulationer meddelade Facebooks ledning på torsdagen att de officiellt byter namn på ägarbolaget. Det nya namnet är en del av företagets omstrukturering där bolaget, som också äger Instagram och Whatsapp, ska skifta fokus från sociala medier till skapandet av en ”virtuell värld”.  

Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg tillkännagav namnbytet under bolagets årliga konferens Connect. Där presenterades bolagets nya visioner för framtiden och planen är att bygga ett så kallat ”metaverse”. Exakt vad konceptet innebär i praktiken är fortfarande oklart. Men termen har tidigare använts av sci-fi-författaren Neal Stephenson för att beskriva en virtuell värld där människor kan leva vid sidan av den fysiska världen.

Techjätten lämnar dock inte allt bakom sig. På Connect meddelade Zuckerberg att företaget behåller namnet på plattformen ”Facebook” – som var företagets första tjänst. 

Tusentals dokument läckta

Namnbytet uppges också vara en strategisk plan för att hantera den stora mängden kritik som plattformen mottagit den senaste tiden, uppger Washington Post. 

Det var tidigare i höstas som visselblåsaren Frances Haugen vittnade inför den amerikanska kongressen att Facebook känt till att deras plattformar var skadliga för barn, men inte gjort något åt det, och att de varit oärliga i sin kamp mot hat och desinformation.

Som stöd för sina anklagelser hade hon tusentals med interna dokument som hon kopierat och läckt efter att hon slutade på Facebooks integritetsenhet.


Se även:

Mark Zuckerberg slår tillbaka mot visselblåsaren

Facebook-grundaren: ”Det är inte sant”

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!