Janet Yellen är ordförande för USA:s centralbank, men hon kan nu komma att petas. Foto: SUSAN WALSH / AP TT NYHETSBYRÅNJanet Yellen är ordförande för USA:s centralbank, men hon kan nu komma att petas. Foto: SUSAN WALSH / AP TT NYHETSBYRÅN
Janet Yellen är ordförande för USA:s centralbank, men hon kan nu komma att petas. Foto: SUSAN WALSH / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: SAUL LOEB / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: SAUL LOEB / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: SAUL LOEB / AP TT NYHETSBYRÅN

Uppgifter: Donald Trump vill ersätta Fed-chefen

Publicerad

USA:s president Donald Trump vill ersätta centralbankens ordförande – med sin egen ekonomiske rådgivare Gary Cohn.

Det uppger fyra olika källor för Politico.

Donald Trumps ekonomiske rådgivare Gary Cohn kan komma att ta över rollen som ordförande för USA:s centralbank Federal Reserve, kallad Fed.

Det innebär att nuvarande ordföranden, Janet Yellen, kan komma att petas när hennes mandat löper ut i februari, uppger fyra källor för sajten Politico.

Donald Trump vill enligt uppgifter till Politico ta in sin egen ekonomiske rådgivare, Gary Cohn.Foto: MICHAEL SOHN / AP TT NYHETSBYRÅN

Uppgifterna kommer inför Janet Yellens två dagar långa utfrågning i kongressen, som inleds under onsdagen.

"Jobbet är hans - om han vill ha det"

Källor inom den amerikanska kongressen säger till Politico att Cohn kommer  att bli ny Federal reserve-chef - om han själv har lust.

– Jobbet är Garys, om han vill ha det, säger en källa inom republikanerna.

Gary Cohn skulle, om han tillträder, bli den förste ordföranden i centralbanken på fyra decennier som inte är är ekonom, skriver Politico.

Cohn är en amerikansk affärsman och bankman och tidigare operativ chef för investmentbanken Goldman Sachs.

Demokrat - och Trumps rådgivare

Bland konservativa republikaner har det funnits ett missnöje med att Cohn, som hör till Demokraterna, utsågs till chef för USA:s nationella ekonomiska råd och därmed blev president Trumps ekonomiske rådgivare.

Trots det anses Cohn ha tillräckligt stort stöd i senaten för att kunna bli centralbankschef om han vill det.

Janet Yellen blev som första kvinna chef för USA:s centralbank 2014. Under hennes ledning har Federal Reserve försökt gasa och bromsa ekonomin samtidigt. Allt för att undvika överhettning - eller recession.

– Vi vill ligga före kurvan och inte bakom den, har Yellen sagt enligt Bloomberg News 

Relaterade ämnen
Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen