Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bekräftat: 175 sägs upp i Vings flygbolag

All svensk kabinpersonal får gå i Stordalens flygbolag, enligt uppgifter till Expressen.
Petter Stordalen är delägare i Ving och Sunclass airlines tillsammans med Altor och TDR Capital.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flygbolaget vill inte bekräfta uppgifterna.Foto: VING/THOMAS COOK / VING/THOMAS COOK

Vings flygbolag säger upp sin svenska kabinpersonal. 

175 medarbetare berörs av beslutet. 

– Resultatet blir att vi nu tvingas säga upp fantastiska medarbetare för att klara oss, säger Torben Østergaard, vd i ett pressmeddelande. 

Resejätten Ving, som delägs av Petter Stordalens Strawberry group, har under våren haft tuffa förhandlingar mellan fack och arbetsgivare inom sitt flygbolag Sunclass airlines. 

Arbetsgivaren har krävt att kabinpersonalen ska gå ner 20 procent i lön för att bolaget ska klara coronakrisen och framtiden därefter. Facket har satt emot, med hänvisning till att sänkningen skulle slå extremt hårt mot deras medlemmar – men erbjudit alternativ för att matcha kostnadssänkningarna. 

På onsdagseftermiddagen nåddes de anställda av ett dystert besked via ett mejl som Expressen tagit del av. Avsändare är företrädare för kabinklubben som in i det sista förhandlat med arbetsgivaren. Beskedet i mejlet är att samtliga kommer bli uppsagda den 20 augusti.

Företrädare för kabinklubben har avböjt att kommentera situationen. 

Sunclass Airlines skickade på torsdagsmorgonen ut ett pressmeddelande där man bekräftar uppsägningarna, därutöver inleds förhandlingar med 200 danska medarbetare som förväntas sägas upp. 

- Det är extremt utmanande tider för alla företag i flyg- och resebranschen. Vårt och våra ägares mål har hela tiden varit, och är fortsatt att rädda Sunclass Airlines och därmed många arbetsplatser, säger Torben Østergaard, VD på Sunclass Airlines, i pressmeddelandet. 

Flygbolaget uppger att lönesänkningen varit nödvändig för att ”säkerställa överlevnad efter månader av totalt stillastående” och trycker på att nio av tio fack accepterat sänkningarna – vilket inte skett i Sverige.  

”Påverkar inte resenärerna”

Unionens pressekreterare Johanna Green kommenterade under gårdagen fackförbundets linje: 

”Hade vi gått med på sänkta löner hade det fått stora konsekvenser för de anställda i längden med sämre pensioner och a-kassa. Och det finns inga garantier för att företaget senare ändå väljer att ändå säga upp medarbetare”, skriver hon i en kommentar. 

Fredrik Henriksson, kommunikations- och hållbarhetschef, Nordic Leisure Travel Group – bolaget bakom varumärket Ving uppger att det i nuläget inte påverkar resenärer: 

– Det påverkar inte resenärerna överhuvudtaget. De flygande som nu sägs upp har långa uppsägningsperioder och vi räknar med att flera av dem flyger under vintersäsongen också. Sedan jobbar vi med att hitta andra lösningar – antingen med kabinpersonal från andra länder eller någonting annat – men det är för tidigt att säga någonting om. 

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!