Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

13 miljarder i sänkta skatter från 2021

Inkomstskatterna sänks med 13,5 miljarder i den kommande höstbudgeten.
Annie Lööf, C.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nyamko Sabuni, L.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

Nyamko Sabuni (L) och Annie Lööf (C) föreslår 13,5 miljarder i sänkt inkomstskatt till nästa år.

Sju miljoner människor berörs, enligt partiledarna.

– Det här är en historisk skattesänkning i en historisk tid. För att använda statsministerns ord så är det en sjujäkla skattesänkning, säger Annie Lööf.

Liberalernas partiledare Nyamo Sabuni och Centerpartiets dito har fått igenom en del av sina förslag med förhandlingar med regeringen.

Det om att sänka inkomstskatter på totalt 13,5 miljarder kronor 2021 och 17 miljarder 2023. 2023 beräknas det innebära upp till 3 000 kronor i mindre skatt om året för den som jobbar heltid.

Förslaget är fokuserat på låg- och medelinkomsttagare.

– Vi behöver öka människors ekonomiska marginaler och skapa förutsättningar för en ekonomisk nystart, sa Annie Lööf på en pressträff.

Fem miljarder

Liberalerna har drivit på för en variant av jobbskatteavdraget som ska motivera människor att gå från bidrag till jobb. 

– Det är en tydlig morot för att gå från bidrag till arbete, sa Lööf vid pressträffen.

Den andra delen av rör en tillfällig skattesänkning på arbetsinkomster. Det betyder 5 miljarder årligen under 2021 och 2022, som ska riktas mot personer med låga inkomster i samband med pandemin.

Skattesänkningarna gäller förvärvsinkomster och har fullt genomslag för den som får in minst 20 000 kronor i månaden. Men den fasas in från och med inkomster från 40 000 kronor om året, enligt förslaget.

Drygt en hundralapp för pensionärer

Enligt SPF Seniorerna kommer förslaget att ge drygt 100 kronor i månaden för en snittpensionär i skattelättnader (18 000 kronor före skatt).

– Vår snabba reflektion är att det borde blir dryga 120 kronor i månaden för en snittpensionär i skattelättnad (som har 18 000 kronor i total månadspension innan skatt). Överlag menar vi att det är en ganska bra reform, den kan förhoppningsvis öka sysselsättningen vilket bör vara positivt för pensionssystemet rent generellt, säger Anna Eriksson, sakkunnig på SPF Seniorerna.

– Men, detta får inte vara ännu ett sätt att dölja de stora behov som finns att förändra i pensionssystemet. Tvärtom bör politiken nu, med denna lilla ökning av disponibel inkomst för pensionärer, ha tid att under 1–2 år sätta sig och grundligt se över och jobba fram ett tryggare pensionssystem med förstärkta inkomstrelaterade pensioner som resultat.

Oklart hur sänkningen görs

Hur den andra delen av skattesänkningarna, den som endast gäller arbete, kommer att tas ut är ännu inte kommunicerats.

Det kan komma att handla om schablonbelopp som regleras via grundavdraget likt en skatteåterbäring.

Sänkningarna är riktade mot låg- och medelinkomsttagare.
Sabuni om nya satsningen: "Förstärker för fler".
Statsminister Stefan Löfven presenterar satsningar på välfärden.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!