Sandviks affärsområde SMT ska börsnoteras enligt nya uppgifter. Foto: / SANDVIK/PRESSFOTO
Sandviks affärsområde SMT ska börsnoteras enligt nya uppgifter. Foto: / SANDVIK/PRESSFOTO

Uppgift: Sandvik smider börsplaner

Publicerad

Sandvik är på väg att ge Stockholmsbörsen ett nytt stålföretag, enligt Dagens Industri.

Enligt uppgifter är det affärsområdet SMT, som tillverkar specialstål, som ska börsnoteras.

Detta efter misslyckade försök att hitta en köpare.

Det har sedan 2015 funnits frågetecken kring Sandvik Materials Technologys (SMT) framtid i Sandvik. Affärsområdet, som förväntas omsätta 12 miljarder kronor under året, har en låg lönsamhet sett till resterande affärsområden inom Sandvik.

Nu uppger Dagens Industri att det har varit ett svagt intresse för att köpa upp SMT trots ett starkt 2016 för stålindustrin – som däremot dras med stora strukturella utmaningar.

Därför har potentiella köpare backat från ett förvärv, varför affärsområdet nu i stället ska börsnoteras.

Väljer Stockholmsbörsen

Enligt Di pekar det mesta på att koncernen väljer Stockholmsbörsen efter att SMT har delats ut till Sandviks ägare. Stålsektorn har gått starkt på börsen under de senaste året där bland annat SSAB hade en kursuppgång på över 100 procent.

Vid notering kan SMT grovt uppskattat få ett bolagsvärde på 15–20 miljarder kronor enligt Dagens Industri. Värdet uppges däremot inte vara det viktigaste för Sandvik vid en notering, utan tanken är att SMT ska separeras från övriga Sandvik.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen