Ungdomar väljer bort Iphone

Bland svenska ungdomar mellan 16 och 19 år är Iphone bara tredje populäraste telefon – de väljer mycket hellre Samsung. Foto: Nati Harnik

Iphone är inte bara Sveriges mest populära telefon, det är också den överlägset mest omskrivna.

Men det finns en grupp som inte låter sig dras med i kulten kring Apple. Bland svenska ungdomar mellan 16 och 19 år är Iphone bara tredje populäraste telefon – de väljer mycket hellre Samsung.

Apple har ett starkt grepp om de svenska mobilanvändarna. Hela 42 procent har en Iphone i dag, visar en undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Tele2.

 

LÄS OCKSÅ: Hörlurarna kan slopas med nästa Iphone

Medelålders storstadsbor väljer Iphone

Dominansen är störst i storstäderna, där marknadsdominansen ligger runt 50 procent. Allra mest spridd är Iphone i åldersgruppen 35 till 55 år.

– Undersökningen visar tydligt att Iphone är den klart populäraste modellen, men vi ser också att valet av modell och varumärke i hög grad beror på ålder och var i landet man bor. Det som är gemensamt för många av våra kunder är att de ofta efterfrågar de senaste modellerna, oavsett tillverkare, säger Tele2:s försäljningsdirektör Susanne Holmström.

 

LÄS OCKSÅ: Ericsson kallade Iphone för "skittelefon"

Mobilen som dominerar bland de yngre

Men ungdomar är inte alls lika begeistrade över Iphone. I åldersgruppen 16–19 år faller ägandet av Iphone kraftigt, till bara 15 procent.

I stället är det Samsung som dominerar, med 46 procent av marknaden. Även Sony lockar med 39 procent av ägarna i segmentet.

 

Fotnot: Undersökningen genomfördes av TNS Sifo 16–24 september, som frågade 3 000 svenskar vilken mobiltelefon de äger.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!