Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ungdomar väljer bort Iphone

Bland svenska ungdomar mellan 16 och 19 år är Iphone bara tredje populäraste telefon – de väljer mycket hellre Samsung. Foto: Nati Harnik

Iphone är inte bara Sveriges mest populära telefon, det är också den överlägset mest omskrivna.

Men det finns en grupp som inte låter sig dras med i kulten kring Apple. Bland svenska ungdomar mellan 16 och 19 år är Iphone bara tredje populäraste telefon – de väljer mycket hellre Samsung.

Apple har ett starkt grepp om de svenska mobilanvändarna. Hela 42 procent har en Iphone i dag, visar en undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Tele2.

 

LÄS OCKSÅ: Hörlurarna kan slopas med nästa Iphone

Medelålders storstadsbor väljer Iphone

Dominansen är störst i storstäderna, där marknadsdominansen ligger runt 50 procent. Allra mest spridd är Iphone i åldersgruppen 35 till 55 år.

– Undersökningen visar tydligt att Iphone är den klart populäraste modellen, men vi ser också att valet av modell och varumärke i hög grad beror på ålder och var i landet man bor. Det som är gemensamt för många av våra kunder är att de ofta efterfrågar de senaste modellerna, oavsett tillverkare, säger Tele2:s försäljningsdirektör Susanne Holmström.

 

LÄS OCKSÅ: Ericsson kallade Iphone för "skittelefon"

Mobilen som dominerar bland de yngre

Men ungdomar är inte alls lika begeistrade över Iphone. I åldersgruppen 16–19 år faller ägandet av Iphone kraftigt, till bara 15 procent.

I stället är det Samsung som dominerar, med 46 procent av marknaden. Även Sony lockar med 39 procent av ägarna i segmentet.

 

Fotnot: Undersökningen genomfördes av TNS Sifo 16–24 september, som frågade 3 000 svenskar vilken mobiltelefon de äger.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!