Unga svenskar tar chansen – lever drömliv i Barcelona

Storstad med bad: Barcelona.
Foto: STEFAN FORSELL
Ramblas i Barcelona.

Barcelona är en favoritstad bland unga svenskar.

Skönt klimat, mycket party, människor från hela världen.

Att åka ner till Spanien och arbeta ett tag har blivit populärt och det är lätt att fixa ett jobb på ett internationellt callcenter.

Samtidigt berättas skräckhistorier om ungdomar som lockas in i en värld av knark och sprit.

– Alkohol och droger är väldigt lättillgängligt här. Men alla har ett val att göra själv, säger Veronica Calderon, 22, från Mora som jobbat i Barcelona i ett år.

Barcelona är inte bara en turistmagnet utan även en ekonomisk motor i regionen. Arbetsmarknaden beskrivs som dynamisk och det är sannolikt den plats i Spanien (som har en arbetslöshet på drygt 14 procent) där man lättast hittar ett jobb.

Det finns gott om skandinaviska telemarketingföretag i Barcelona. Stora bolag som Telia och Comhem har delar av sin kundtjänst förlagd här, vilket även Bonnier news har. Andra storföretag har sin IT-support utlagd på spanska, eller katalanska, företag.

Svensktalade ungdomar är eftertraktade. I olika grupper på Facebook tipsas om företag och förmedlingar som kan ordna ett jobb. Man kan få jobb inom IT-support eller som säljare, till exempel.

Du behöver inte söka jobbtillstånd

Om du är medborgare i ett EU-land behöver du varken arbets- eller uppehållstillstånd.

Du behöver bara ha ett giltigt nationellt id-kort där medborgarskap framgår, eller pass. Tänk på att körkort inte är en giltig id-handling i det här sammanhanget. Pass är det säkraste valet.

Vissa länder kräver att du registrerar dig hos de lokala myndigheterna för att visa att du jobbar där. Olika länder har olika regler för detta.

Källa: Arbetsförmedlingen

Ett callcenter i Barcelona erbjuder 1 500 euro i grundlön (cirka 15 700 kronor), provision på försäljning och en ”sign on bonus” på 200 euro (cirka 2 100 kronor) som man får ut efter en månad på jobbet.

För många svenska ungdomar är det en dröm att få åka till en cool stad som Barcelona och börja jobba efter gymnasiet. Ett spännande steg ut i vuxenlivet.

Veronica Calderon, 22, har jobbat i Barcelona i snart ett år. I september fick hon diplom som månadens anställd.
Foto: Privat

***


Veronica Calderon, 22, reste ned för snart ett år sedan. Hon hade gått ut gymnasiet hemma i Mora, backpackat i Asien och bott i Stockholm ett tag. Men hon var sugen på nya äventyr. En dag såg hon en annons på Facebook.

– Jag svarade på annonsen och blev erbjuden jobb som säljare. Jag skulle sälja bredbandsuppgraderingar, berättar Veronica som aldrig ångrat att hon drog till Barcelona. Hon stortrivs med livet både på arbetet och på fritiden.

Att flytta till ett nytt land och en brusande storstad som Barcelona utan att känna någon där är en utmaning. Inte minst för en person i 20-årsåldern som nyss lämnade mamma och pappa i föräldrahemmet.

– Det bästa är att jag lärt känna så mycket nya människor och fått nya kompisar. Det är väl mest svenska ungdomar som jag jobbar med men man träffar verkligen folk från hela världen här, säger Veronica.

Skatten lägre än i Sverige

Hon jobbar för One Contact, ett företag med huvudkontor i Malmö och en stor filial i Barcelona. Totalt 200 anställda. Efter en tid som säljare är Veronica nu på kundtjänst och jobbar med anti-churn. Det innebär i korthet att kunder som sagt upp en tjänst ska övertygas att stanna kvar.

Arbetet är 8–5 måndag till fredag och lönen brukar hamna på omkring 2 000 euro (cirka 21 000 kronor) per månad inklusive provision. På det dras skatt på cirka 20 procent.

– Det är billigare att leva här än i Sverige och jag har hittat ett överkomligt boende så pengarna man tjänar räcker till ett bra liv, tycker Veronica.

Barcelona är känt för ett livligt och liberalt nöjesliv.
Foto: EMILIO MORENATTI / AP

Tillsammans med en kompis hyr hon en trea med centralt läge i Barcelona. Hyran ligger på 800 euro (cirka 8 400 kronor). Priserna på mat och kläder är lägre och på krogen är det ofta halva priset eller mindre jämfört med Sverige.

– Barcelona är verkligen en barstad och allt är så billigt. Två glas cava kostar 50 spänn i stället för 180 som hemma i Sverige, säger 22-åringen.

För en del unga svenskar blir det mycket festande när de kommer ner till Spanien. Inte bara alkoholen flödar på hemmafesterna och krogen, även narkotikan.

”Extrem alkoholkultur”

Svenska ungdomar berättade i en tidigare publicerad artikel i Expressen om en ”extrem alkoholkultur” och flitigt bruk av cannabis och även andra tyngre droger. På ett telemarketingföretag hade man spritflaskor i förstapris på säljtävlingar. Och det serverades shots till duktiga medarbetare på fredagar.

Veronica känner inte alls igen det från sin arbetsplats. Men att många unga svenskar festar järnet efter jobbet är ingen hemlighet.

– Alkohol och droger är normaliserat på ett annat sätt här nere. Många röker marijuana till exempel. Det är lättillgängligt, säger Veronica och understryker:

– Men alla har ett val att göra själva.

Första tiden i Barcelona gick hon själv ut och partajade mycket, men kände att det inte var hållbart i längden. Det finns mycket annat att se än insidan av barer och nattklubbar.

– Det finns otroligt mycket att göra, härom veckan klättrade jag i berg till exempel. Man kan ta tåget till supervackra stränder och njuta av det sköna klimatet. Vi har haft sol och omkring 18 grader varje dag i december.


* * * 


30-åriga Emelina Nyqvist, ursprungligen från Osby och Malmö, har bott åtta år i Barcelona. Hon tog en universitetsexamen i staden och jobbar nu med marknadsföring på techbolaget HP:s kontor i Barcelona. Innan det var hon på BBDO, en av världens största reklambyråer.

– Jag trivs väldigt bra med livet här. Det är en charmig stad att promenera i och är man glad i god mat och gott vin finns mycket att välja på. 

Emelina umgås mycket med andra svenskar men har vänner av andra nationaliteter också. Hon hyr en lägenhet nära stranden ihop med sin partner. Hyran ligger på 1300 euro i månaden (cirka 13 600 kronor). Delat på två är det ändå överkomligt.

Emelina Nyqvist pluggade på universitetet i Barcelona.
Foto: Privat

Svenska ungdomar har tyvärr fått ganska dåligt rykte i Barcelona, tycker hon.

– I Barcelona är det lätt att få tag på både alkohol och droger och för många som är väldigt unga när de kommer ner blir det som en chock. Antagligen är det rätt många som borde åka hem lite tidigare än de gör.

Pratar man med Barcelonabor angående svenskar så är uppfattningen ofta att det dricks för mycket, menar Emelina Nyqvist.

”Lätt att hamna i destruktivt liv”

– Jag tror det är väldigt lätt att hamna i ett destruktivt liv, det är mycket festande och klubbar som har öppet hela natten. Har man ett jobb som inte kräver allt för mycket är det lätt att hamna i en festcirkel.

Så mycket tjänar man

 Som ny på ett callcenter ligger grundlönen vanligen på 1400-1500 euro (cirka 14 600-15 700 kronor).

Till det kommer provision på några hundra euro. För att komma upp i bonusar på uppåt 1000 euro måste man vara en väldigt driven säljare.

 Inkomstskatten är något lägre än i Sverige. Har man 1500 euro i lön får man ut ungefär 1220 euro.

 Arbetsgivaren brukar hjälpa till att ordna registrering av det niosiffriga ”personnumret”. Blir man sjuk ska man gå till läkare redan första dagen och få ett sjukintyg. Sedan kan man få ersättning från sjukkassan.

Emelina vill samtidigt understryka att Barcelona för de flesta är en positiv och häftig upplevelse. Är man sugen på en karriär inom till exempel reklam finns stora möjligheter.

– Barcelona är en kreativ stad, jag har varit med och spelat in reklamfilmer här som visats i hela Europa, det om något är häftigt!


* * * 


Det är inte bara till Barcelona de jobb- och festsuga unga svenskarna söker sig. Även söderut på Costa del Sol finns många som fått jobb i callcenters.

Mikael Jönsson, lokal profil och präst i Svenska kyrkan i Fuengirola, träffar ofta ungdomar som kollar av anslagstavlan i kyrkan.

– Vi är både arbetsförmedling och bostadsförmedling på det viset. Sedan kommer det en och annan som behöver hjälp och då finns vi där tillsammans med konsulatet, berättar kyrkoherden.

Prästen Mikael Jönsson bor med sin familj, Lena Ottosson, William och Liv, på spanska solkusten dit även många svenska ungdomar kommer för att jobba och roa sig.
Foto: Privat

90 procent av de ungdomar som kommer ner går det bra för, uppskattar han. Man jobbar och tjänar egna pengar, har kul, får erfarenheter och knyter kontakter.

– Många är lite entreprenörer och tar sig fram. Man kanske pluggar spanska på distans på fritiden och lär sig språket, säger Mikael Jönsson. Han poängterar:

– Några får problem och dem försöker vi fånga upp. Det brukar vara något fall varje månad. Men jag tror det är ungefär samma ungdomar som hamnar i kläm hemma i Sverige som gör det här.


* * * 


Louise Lindberg från Stockholm har gjort en lång resa i Spanien, trots att hon bara är 27. Som 19-åring reste hon ner till turistorten Marbella i Andalusien och började jobba på ett callcenter.

Där satt hon i ett halvår och ringde svenskar för att kränga Bingolotter. Sedan blev det jobb på mäklarbyrå och spanskstudier innan det bar av till Estland där Louise tog examen efter en treårig juristutbildning.

Därefter tillbaka till Spanien där hon i dag jobbar på en advokatbyrå med inriktning på skandinaviska kunder. Det är många fastighetsaffärer och skattemål samt en hel del arvsfrågor och allt som berör en svensk med relation till Spanien. 

Louise Lindberg, 27, började på ett callcenter i Marbella, pluggade vidare och jobbar nu på advokatbyrå i Barcelona.
Foto: Privat

Louise har köpt lägenhet i Barcelona och känner att hon nog skulle kunna bli kvar i landet för gott.

– Jag tycker om Sverige och saknar ju familj och vänner. Men det finns fördelar med Spanien: vädret förstås samt livsstilen och sättet att tänka. Man är lite mer laid back till diverse saker i vardagslivet.

– Samtidigt är det stor skillnad mellan Barcelona i nord och Marbella i söder. Därnere är det mer mañana, här är folk mer organiserade, förklarar Louise Lindberg.


* * * 


På One Contact har omsättningen legat ganska stabilt runt 60 miljoner kronor de senaste åren. Bolaget säljer tjänster inom kundservice, försäljning och bemanning.

Intresset bland unga svenskar att jobba på Barcelonakontoret är stort, säger Daniel Selling, vd på One Contact.

– Det går i vågor, men just nu så är det mycket den ”andra generationen”, det vill säga syskon till anställda som var nere för 5–10 år sedan. Så trycket är fortsatt stort.

Var noga med hyreskontraktet

 Ett startkapital som räcker åtminstone till deposition av några månadshyror rekommenderas.

 Vill man göra karriär är det viktigt att hålla koll på linked in och nätverka. Kolla upp företagen som finns i stan så man lära känna marknaden, vilken typ av tjänster som finns och vem man kan kontakta. 

 Att ha lärt sig hygglig spanska är också ett stort plus när man söker ett kvalificerat jobb. Man kan kombinera jobb med en spanskakurs på distans på universitetet i tillexempel Málaga.

 Innan du skriver på ett hyreskontrakt, läs igenom noga. Kolla också lägenheten så inget är trasigt. I så fall ska det noteras i kontraktet, annars kan det dras pengar från din deposition när den ska betalas tillbaka.

 Vilka kvalitéer söker ni hos dem ni anställer?

– Att vara utåtriktad och positiv i grunden skadar inte när man jobbar med kundkontakter.  Sedan försöker vi också leta efter folk som verkligen vill flytta till Spanien och Barcelona.

Hur ser lönevillkoren ut?

– Vi har kollektivavtal både i Sverige och Barcelona, men i Barcelona har vi på eget bevåg höjt den fasta lönen. En nyanställd säljare tjänar 1 400 euro i månaden för en heltidstjänst. Plus provision som varierar mellan 300 och 2000 euro.

Vad har ni för policy kring alkohol och medarbetare som festar mer än de klarar av?

– Vi tillåter inte alkohol som motivering i form av säljpriser. Vid middagar eller kundevent står företaget för max två glas vin eller öl. Vi har även ett samarbete med en svensktalande psykolog som vi betalar för när vi märker att någon seglar fel. 

Vad är ditt tips till den som är sugen på att komma ner?

– Njut av Spanien! Du har skidåkning i alpklass två timmar ifrån Barcelona. Fotboll, handboll, skate, vattenpolo i världsklass. Res längs kusten, till Mallorca eller Ibiza på helgerna och fastna inte i Barcelonas turistkvarter. Sist men inte minst, lär dig spanska.

Relaterat: Unga svenskarna som lever på miljardärernas lyxyachter

Lisa, 27: ”En helt ny värld man kliver in i”.

Drömmer du om att flytta utomlands?

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!