Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Unga lämnar spar-appen Dreams efter förändringen

Foto: Pressbild / pressbild

Dreams-appen har snabbt blivit vanlig bland unga.

Men nu har företaget infört en månadskostnad för att spara pengar. 

Det har fått flera att reagera och lämna tjänsten. 

– Jag vill inte betala för att spara, säger Yasmine Pena, en av dem som säger nej tack.

10 kronor i månaden. 

Så mycket kommer det nu kosta att spara pengar i populär sparappen Dreams. 

Ett drag som inte uppskattas av alla. På sociala medier skriver många nu att man avslutat sitt konto, som i grunden är kopplat till Ålandsbanken. 

En av dem som har reagerat är 25-åriga Yasmin Pena från Södertälje som sparat pengar genom appen i ungefär ett års tid. 

– Det var en liten chock när de skrev att det kommer börja kosta. När jag skaffade appen lovade de att det skulle vara gratis och en funktion för att uppmuntra sparande. Då känns det bara fel att de nu tar betalt, säger hon. 

Sedan beskedet har Yasmine tagit ut sina pengar och avslutat sitt konto på Dream. För henne har det främst varit ett principiellt beslut.

– När man sparar är ju en av de viktigaste aspekterna att se upp med just små avgifter. Tio kronor är inte mycket men för mig är det en principsak: Det ska inte kosta att spara helt enkel, säger hon. 

– Jag hade hellre betalt för att ladda ner appen, eller sett att det fanns premium-funktioner man kan betala för i appen, men en månadsavgift, att betala för att spara för att spara, känns bara fel.

På sociala medier går åsikterna isär. Andra menar att tio kronor är lite pengar mot vad man kan spara med hjälp av tjänsten som erbjuder ett pedagogiskt sparande med både valfri bild och namn på sin spardröm.

Så säger Dreams

Henrik Rosvall är grundare av Dreams och säger att anledningen till att man infört avgiften är för att kunna driva bolaget vidare. 

– Vi är ett tillväxtbolag som håller på att bygga upp tjänster och behöver tjäna pengar på något sätt. Om man tittar på hur banker historiskt sett har tjänat pengar, så tror vi att det kommer förändras väldigt mycket och att man kommer börja ta betalt för det värde man skapar till kunderna, säger Rosvall. 

Han säger att man investerat i en metod som han menar gör att folk sparar mer pengar, och att man inte tar betalt för ett sparkonto, utan för tjänsten som gör att folk, i deras fall, sparar mer pengar än de gjort tidigare. Men att unga lämnar appen på grund av avgiften tycker han känns tråkigt. 

– Det är jättetråkigt att de lämnar, vi vill gärna ha kvar dem och jag tror framför allt att de unga är de som verkligen behöver tänka på hur man sparar. Om de inte tycker att det är värt 10 kronor, ja då är det jättetråkigt att vi inte har lyckats kommunicera det här värdet till dem, säger han.  

Lovisa blev av med jobbet - skolar om sig för att stötta vården.


LÄS MER: Så får du tillbaka pengar när du betalat överhyra – Sophia, 26, fick femsiffrigt belopp: ”Det var verkligen lätt”

LÄS MER: Ted, 28: Så kan jag fly till solen sex månader per år

LÄS MER: GUIDE: Så lever du på 14 000 i månaden 

LÄS MER: Så äter familjen - för bara 300 kronor i veckan

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!