Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ulvskog om Bonniers köp av Mittmedia: ”Affären är bra”

Marita Ulvskog (S), tidigare kulturminister nu EU-parlamentariker, är positiv till att Bonnier News och Amedia köper Mittmedia. Foto: JENS L'ESTRADE
Anders Eriksson, vd för Bonnier News. Foto: OLLE SPORRONG

Bonnier News vill tillsammans med norska Amedia köpa Mittmedia och koncernens 28 lokaltidningar.

En av tidningarna är Dala-Demokraten, där den tidigare socialdemokratiske kulturministern Marita Ulvskog varit chefredaktör.

– Det är verkligen nya tider, men det är bra att tidningen ges möjligheter att leva vidare, säger Ulvskog.

I veckan som gick kom beskedet att Mittmedias ägare valt att sälja koncernen till Bonnier News (80 procent) och Amedia (20 procent), Norges största utgivare av lokalpress. 

I ett pressmeddelande skrev Bonnier News vd, Anders Eriksson, att ”nästa steg är en konkurrensprövning, som vi bedömer bör falla till vår fördel”.

Den tidigare socialdemokratiske kulturministern (numera EU-parlamentariker) Marita Ulvskog kom att under 1990-talet personifiera kritiken mot ägarkoncentration.

Chefredaktör för Dala-Demokraten i fyra år

Ulvskog var även mellan 1990-94 chefredaktör för Dala-Demokraten, en av de tidningar som Bonnier News och Amedia nu alltså vill ta över.

Vad är din kommentar, som tidigare kulturminister, till att Bonnier ihop med norska Amedia vill köpa Mittmedia?

– Min första reaktion är att det är otroligt viktigt att vi får kvar några mediepunkter, utöver public service, som erbjuder kvalificerad journalistik. Vi behöver mer av det, inte mindre, i en värld med digitalisering och snabba nyheter. Icke minst egenproducerade nyheter med vilka uppgifter som helst. 

– Så på det sättet är den här affären bra, men samtidigt tycker jag att det är väldigt tråkigt att det är så få som har kraften, bakgrunden, resurserna och pengarna för att hålla i gång verksamheten.

Bonnier News köp av Mittmedia

I fredags köpte Bonnier, som bland annat ger ut Expressen och DN och Dagens industri, lokaltidningskoncernen Mittmedia. 

Bonnier vill äga 80 procent och norska Amedia vill äga 20 procent, men affären förutsätter ett godkännande av konkurrensverket.

## Mittmedia ger bland annat ut Nerikes Allehanda, VLT, Gefle Dagblad och Sundsvalls Tidning.

Mittmedia är i svår ekonomisk kris bland annat på grund av digitala satsningar och ett fokus på egenutvecklade IT-system, samt på grund av vikande papperstidningsupplagor och minskade reklamintäkter.

”Lever i en helt ny värld”

På 1970-talet utreddes en så kallas lex Bonnier-lagstiftning efter att Bonnier hade köpt Svensk filmindustri. Anser du att den frågeställningen är aktuell också i dag?

– Det finns ingen diskussion eller några planer på något sådant nu. Vi lever ju i en helt ny värld jämfört med hur det var då när det gäller medieutveckling.

Du kom att personifiera kritiken mot ägarkoncentration under 1990-talet. Nu är Google, Facebook och andra nya aktörer dominanta på digitala plattformar, vad anser du att det får för konsekvens för svenska nyhetsmedier?

– Ägarkoncentration överhuvudtaget när det gäller åsiktsbildning, spridning av nyheter och nyhetsvärdering är en kärnfråga i demokratiska länder. Teknikutvecklingen är fantastisk, men samtidigt leder den till väldigt mycket av mediekonsumtion som man inte kan lita på. Som falska nyheter till medvetna kampanjer i olika frågor. Det är ingen svensk fråga, utan en global.

”Kritiken var riktig om du frågar mig”

Du var ju tidigare också chefredaktör för Dala-Demokraten, och nu räddas kanske din gamla tidning med en socialdemokratisk ledarsida av just Bonnier. Betyder det att din tidigare kritik var felaktig?

– Den var helt riktig om du frågar mig. Kritiken var otroligt medvetandegörande för många av oss om deltog i den debatten. Tyvärr har vi inte nu den mångfald som vi hade för några decennier sedan, men jag förstår att många tycker att det är rolig bild att Dala-Demokraten nu köps upp av Bonnier. Men nu kommer tidningen att finnas kvar, och det tycker jag är kul.

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!