Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ulla, 52: Nu måste jag gå till socialen

Ulla Nihtinen, 52, vill gärna jobba, och har arbetstränat i år. Men då blev hon sjukare av stressen. Nu känner hon sig inte tillräckligt frisk för att vara med i arbetsförmedlingens introduktionsprogram, som erbjuds till alla utförsäkrade. "För mig återstår bara socialbidrag", säger hon.
Foto: Jana Christina Eriksson
Ulla Nihtinen, 52, kan bli en av de utförsäkrade som söker socialbidrag nästa år.
- Jag gråter, men jag tänker inte skämmas för att söka hjälp på socialen, säger Ulla.
Ulla Nihtinen, 52, Vagnhärad, har en sjukhistoria som rymmer mycket: Ryggsmärtor, nervskador i händer och fötter, minnes- och koncentrationsstörning till följd av långvarig brist på B12, depression.
- Min ena njure opererades bort, och efter det blev jag sämre och sämre, med livshotande högt blodtryck, berättar Ulla.
- Jag tyckte om att jobba, jag var familjepedagog och jobbade extra på socialjouren. Jag var väldigt aktiv - det har tagit tid för mig att acceptera att jag är sjuk.

Fick ny sjukdom

- Jag har försökt att arbetsträna i år, självklart skulle jag vilja jobba. Men stressen gjorde mig sjukare. Förmodligen har jag fått menieres sjukdom, en inneröressjukdom som ger tinnitus, yrsel och illamående.
Sen 2004 har Ulla mestadels varit sjukskriven.

Inte rätt till a-kassa

Nu har försäkringskassan varnat Ulla om att hon förmodligen mister sin sjukpeng.
- Lagom till jul, säger Ulla och börjar gråta. Jag har inte rätt till någon a-kassa. Gå nåt program på arbetsförmedlingen orkar jag inte. Så då får jag vända mig till socialen. Det känns fruktansvärt men jag ser ingen annan väg. Min man miste jobbet för ett år sen, på grund av arbetsbrist.
- Om jag blir en av de många som tvingas söka hjälp på socialen, för första gången - då tänker jag inte skämmas för det.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!