Ulla Nihtinen, 52, vill gärna jobba, och har arbetstränat i år. Men då blev hon sjukare av stressen. Nu känner hon sig inte tillräckligt frisk för att vara med i arbetsförmedlingens introduktionsprogram, som erbjuds till alla utförsäkrade. "För mig återstår bara socialbidrag", säger hon. Foto: Jana Christina Eriksson
Ulla Nihtinen, 52, vill gärna jobba, och har arbetstränat i år. Men då blev hon sjukare av stressen. Nu känner hon sig inte tillräckligt frisk för att vara med i arbetsförmedlingens introduktionsprogram, som erbjuds till alla utförsäkrade. "För mig återstår bara socialbidrag", säger hon. Foto: Jana Christina Eriksson

Ulla, 52: Nu måste jag gå till socialen

Publicerad
Uppdaterad
Ulla Nihtinen, 52, kan bli en av de utförsäkrade som söker socialbidrag nästa år.
- Jag gråter, men jag tänker inte skämmas för att söka hjälp på socialen, säger Ulla.
Ulla Nihtinen, 52, Vagnhärad, har en sjukhistoria som rymmer mycket: Ryggsmärtor, nervskador i händer och fötter, minnes- och koncentrationsstörning till följd av långvarig brist på B12, depression.
- Min ena njure opererades bort, och efter det blev jag sämre och sämre, med livshotande högt blodtryck, berättar Ulla.
- Jag tyckte om att jobba, jag var familjepedagog och jobbade extra på socialjouren. Jag var väldigt aktiv - det har tagit tid för mig att acceptera att jag är sjuk.

Fick ny sjukdom

- Jag har försökt att arbetsträna i år, självklart skulle jag vilja jobba. Men stressen gjorde mig sjukare. Förmodligen har jag fått menieres sjukdom, en inneröressjukdom som ger tinnitus, yrsel och illamående.
Sen 2004 har Ulla mestadels varit sjukskriven.

Inte rätt till a-kassa

Nu har försäkringskassan varnat Ulla om att hon förmodligen mister sin sjukpeng.
- Lagom till jul, säger Ulla och börjar gråta. Jag har inte rätt till någon a-kassa. Gå nåt program på arbetsförmedlingen orkar jag inte. Så då får jag vända mig till socialen. Det känns fruktansvärt men jag ser ingen annan väg. Min man miste jobbet för ett år sen, på grund av arbetsbrist.
- Om jag blir en av de många som tvingas söka hjälp på socialen, för första gången - då tänker jag inte skämmas för det.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen