Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Räddningsaktion för fängslade bokhandlaren

Upprepade larm om att Sveriges Kina-ambassadör Anna Lindstedt inte skötte fallet.
Ulf Kristersson (M).Foto: Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Gui Minhai.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sveriges utrikesminister Ann Linde (S).Foto: MAXIM SHIPENKOV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Gui Minhai.Foto: KIN CHEUNG / AP TT NYHETSBYRÅN

Moderaterna pressar nu på för en oberoende kommission kring fallet med den i Kina fängslade svenske bokförläggaren Gui Minhai.

Partiet för upp frågan på utrikesutskottets bord under onsdagen och hoppas få en majoritet av partierna bakom sig.

– Vi kräver att man tillsätter en Gui Minhai–kommission, säger moderatledaren Ulf Kristersson.

Det är Moderaternas utrikespolitiske talesperson, Hans Wallmark, som ska föra upp ärendet formellt på Utrikesutskottets bord i riksdagen på torsdag förmiddag.  Partiet betraktar initiativet som en form av räddningsaktion för den fängslade svenske bokhandlaren.

– Nu har det gått fyra år sedan Gui Minhai kidnappades och fängslades. Det enda konkreta resultatet, utöver att alla försök från svensk sida har varit misslyckade, är att vi har en svensk ambassadör som ställs inför rätta. Det här måste beskrivas som ett kapitalt misslyckande. Vi kräver att man tillsätter en Gui Minhai–kommission, säger Ulf Kristersson.

” Starka skäl för en kommission”

Moderatledaren anser att kommissionen ska ha tre huvudfrågor på bordet:

Vad har hänt?

Vem har gjort vad?

Vad bör göras för att lyckas bättre än hittills?

– Det finns starka skäl för en kommission, säger Ulf Kristersson. 

Hur ska kommissionen se ut?

– Det är något som utskottet får diskutera sig fram till. Men en förebild är den kommission som tillsattes för att utreda vad som låg bakom de misstänkta ubåtskränkningarna och vilka åtgärder som krävdes framåt.

Vilka partier får du med dig på en kommission?

– Det vet jag inte. Det kommer vi att se på utrikesutskottet när vi lägger fram förslaget på onsdag. Jag tror att det är fler partier som tycker som oss.

Den fängslade svensken Gui Minhai

Den 17 oktober 2015 försvann Gui Minhai från sitt semesterboende i Pattaya, Thailand. Kidnappades av kinesiska agenter och förd till Kina.

• I januari 2016 sände den statskontrollerade kinesiska tv-kanalen CCTV en video med Gui Minhai i vilken han sa att han återvänt till Kina för att ta ansvar för en påstådd trafikolycka. Han framstod som drogad under framträdandet.

• 1 oktober 2017. Gui Minhai släpptes ur häkte och beordrades till kommunarrest med begränsad rörelsefrihet.

• 20 januari 2018 slet civilklädda poliser Gui Minhai av tåget mellan Shanghai och Peking när han med hjälp av svenska diplomater var på väg till den kinesiska huvudstaden för ett läkarbesök. 

I augusti 2018 fick han träffa svensk läkare. Sedan dess vet ingen var han befinner sig.

Moderatledaren hoppas nu kunna samla en politisk majoritet i utskottet för att på så sätt pressa regeringen till att fatta beslut om en kommission. Från moderat håll antyds att Vänsterpartiet kan komma att backa upp förslaget. Hur andra partier ställer sig är oklart.

– Ska det bli allvar måste Utrikesutskottet ställa sig bakom så att vi kan tvinga regeringen att agera på ett annat sätt än hittills, säger Ulf Kristersson.

Men vad kan regeringen göra? Kineserna verkar vara oresonliga när det gäller Gui Minhai?

– Det är alldeles uppenbart att det som skett hittills måste betraktas som ett stort misslyckade. Inte minst i ljuset av den rättegång som börjar i nästa månad. Rättegången har sin egen gång, den ska vi inte lägga oss i. 

Ambassadör Anna Lindstedt åtalad

Den rättegång Ulf Kristersson talar om gäller processen mot Sveriges tidigare Pekingambassadör Anna Lindstedt. Hon är åtalad för egenmäktighet i förhandling med främmande makt och anklagas för att ha arrangerat ett möte på hotell Sheraton med två affärsmän som kanske skulle kunna hjälpa till att får bokhandlaren frigiven.  Rättegången inleds i Stockholms tingsrätt den 19 mars.

Anna Lindstedt, Sveriges tidigare Kina-ambassadör.Foto: JONAS LINDKVIST/DN/TT / DN TT NYHETSBYRÅN

– Den samlade hanteringen från regeringens sida med Gui Minhai imponerar inte. Då bör en kommission klarlägga vad som har hänt. Vi vet ju fortfarande väldigt lite vad som har skett. Då är det rimligt att en kommission klarlägger detta och tittar på internationella erfarenheter och vad vi borde göra i stället.

Är det inte bättre att vänta med en sådan här kommission till hela frågan är löst och Gui Minhai är fri?

– Nej, det tror jag verkligen inte. Om det inte går bättre än så här kommer han inte bli fri. Det har gått fyra år sedan han fängslades. Det har gått två år sedan han togs av tåget mellan Shanghai och Peking och kidnappades en andra gång. Därefter har det skett konstigheter efter konstigheter ända sedan regeringen bestämde att Sveriges ambassadör inte skulle vara kvar i Peking. Det är något som inte har skötts väl i det här fallet.

Angela Gui, dotter till den i Kina fängslade svenske bokförläggaren Gui Minhai.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ulf Kristersson medger att han inte vet vad som skötts fel, men anser att det inte går att stillasittande titta på detta utan att korten läggs på bordet.

Har det varit för lite kontakter med övriga EU-länder och USA i den här frågan?

– Jag vill inte spekulera. Jag vet också för lite vad UD verkligen har gjort och inte gjort. Men det är uppenbart när man pratar med andra EU-länder och USA, så uppfattar inte de att Sverige varit pådrivande att samla internationellt stöd bakom detta. Det är i alla fall det intryck andra EU-länder fått.

Ni har inte gjort någon KU-anmälan?

– Att få Gui Minhai frigiven är det absolut viktigaste. Det är viktigare än att KU-anmäla.

Ulf Kristersson har pratat med Gui Minhais dotter Angela Gui och själv också ställt sig frågan om en kommission skulle medföra några risker för honom.

– Jag bedömer att så inte är fallet. Jag har också diskuterat saken flera gånger med dottern Angela Gui.

Sveriges handel med Kina

Kina är idag Sveriges största handelspartner i Asien. Handeln med Kina har ökat stadigt de senaste åren. Förutom de cirka 10 000 svenska företag som bedriver handel med Kina finns drygt 600 svenska företag med verksamhet på plats.

2017 uppgick Sveriges totala varuexport till Kina till 58 miljarder SEK, en ökning med 27 procent jämfört med året innan. Detta motsvarar 4,5 procent av Sveriges totala export och gör Kina till Sveriges åttonde största exportmarknad. Maskiner och apparater var den enskilt största posten, motsvarande 33 procent. Även andra varor såsom medicinska och farmaceutiska produkter och transportmedel utgör stora delar av exporten. Tjänsteexporten minskade med 11,7 procent 2017 och uppgick till ett värde av 15,2 miljarder SEK.

Varuimporten från Kina uppgick 2017 till 71,8 miljarder SEK, en ökning med 6,7 procent jämfört med året innan. Detta motsvarar 5,5 procent av Sveriges totala import och gör Kina till Sveriges sjunde största avsändningsland. Även vid import är kategorin maskiner och apparater den enskilt största posten, motsvarande 38 procent. Kläder utgjorde den näst största kategorin, 11 procent. Importen av tjänster uppgick till ett värde av 9,7 miljarder SEK, i princip oförändrat från året innan.

KÄLLA: SVENSKA AMBASSADEN PEKING

Här är fallet Gui Minhai

Svenske medborgaren fördes bort och fängslades av kinesiska myndigheter.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!