Rysk oligark slussade miljoner via Swedbank

Ukrainas ex-president Viktor Janukovytj.
Foto: PAVEL GOLOVKIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Swedbank kopplas till penningtvätthärva.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Swedbanks vd Birgitte Bonnesen.
Foto: HOSSEIN SALMANZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den ryske oligarken Iskander Makhmudov – med kopplingar till organiserad brottslighet – har slussat hundratals miljoner genom misstänkta bolag i Swedbank, avslöjar SVT. 

Samtidigt avslöjar de att Ukrainas förre president Viktor Janukovytj använde Swedbank för att slussa motsvarande 34 miljoner kronor ut ur landet.

– Vårt stora fokus just nu är självklart att gå till botten med uppgifterna i programmet, säger Swedbanks kommunikationschef Gabriel Francke Rodau i Expressen TV.

Förra veckan avslöjade ”Uppdrag granskning” att Swedbank kan ha använts för systematisk penningtvätt i närmare tio år. 

SVT har kartlagt utländska kunder i banken i Baltikum som uppvisar tydliga varningssignaler på misstänkt penningtvätt – och som har slussat motsvarande 40 miljarder kronor genom Swedbank mellan 2007-2015 – i samband med penningtvätthärvan på Danske Bank. 

Det handlar enligt SVT bland annat om bolagskunder utan synlig verksamhet, som har dolda ägare eller företräds av misstänkta målvakter. Efter avslöjandet har nya följt, och avgångskrav har riktats mot Swedbanks vd Birgitte Bonnesen.

Rysk oligark slussade miljoner i Swedbank

Nu avslöjar SVT att en av personerna som misstänks använt Swedbank för att tvätta pengar är den ryske oligarken Iskander Makhmudov, 55. Han är god för 62 miljarder kronor enligt Forbes och deltar på möten med president Putin – samtidigt förknippas han med organiserad brottslighet i Ryssland.

Som storkund hos Swedbank i Baltikum visar kanalens kartläggning hur Makhmudov slussat hundratals miljoner genom misstänkta bolag i banken. Bland annat kan det ryska kolföretaget Carbo One – som officiellt ägs av en vanlig affärsman och omsätter motsvarande över 15 miljarder kronor i Swedbank – kopplas till oligarken.

Iskander Makhmudov.
Foto: Pavel Kozionov/Wikimedia Commons

Makhmudov och Carbon One har ett nätverk av bolag som forslar stora summor mellan ett 20-tal konton i Swedbank – som alla visar tydliga varningssignaler på misstänkt penningtvätt, skriver SVT.

Trots uppgifter om oligarkens kopplingar till organiserad brottslighet har varit kända sedan de publicerades i internationella medier för sju år sedan lät Swedbank pengaflödet fortsätta – åtminstone till 2015 dit SVT:s data sträcker sig, enligt kanalen.

– Banken har ett enormt problem som släppt in den här typen av affärsmän. De måste göra rent i hela huset nu, säger den spanske korruptionsåklagaren José Grinda González till SVT.

Stefan Löfven om Swedbank: ”Allvarligt”

Stefan Löfven (S) säger till TT att han ser allvarligt på avslöjandet.

– Men om uppgifterna som nu kommer fram stämmer så är det mycket allvarligt, det har jag sagt förut. Så ska banker inte bete sig. Vi måste steg för steg se till att det här stödet till brottslighet, som penningtvätt faktiskt är, det ska bort helt och hållet, säger Löfven.

Statsministern sparar själv i fonder hos Swedbank men vill inte kommentera om han överväger att byta bank på grund av penningtvättshärvan.

– Hur jag sparar mina pengar är helt min egen sak, det diskuterar jag möjligtvis med min hustru, säger Stefan Löfven till TT.

SWEDBANKAVSLÖJANDET – DETTA HAR HÄNT

19 september 2018: En advokatbyrå presenterar sin utredning av Danske Bank, som visar att tusentals utländska kunder i bankens filial i Estland kan misstänkas för penningtvätt – totalt rör det sig om motsvarande 2 000 miljarder kronor. Danske banks vd får sparken samma dag.

3 oktober 2018: Swedbanks aktie rasar efter uppgifter från Bloomberg som indikerar att fler banker är inblandade i Danske Banks penningtvätthärva. Swedbanks vd Birgitte Bonnesen försäkrar dock i intervjuer att hennes bank inte varit inblandad i skandalen. 2011-2014 var hon chef för den baltiska verksamheten.

20 februari 2019: SVT:s ”Uppdrag granskning” har kartlagt hemliga dokument som avslöjar att 50 kunder i Swedbank har kunnat slussa motsvarande 40 miljarder kronor genom banken mellan 2007-2015. Alla visar tydliga signaler på misstänkt penningtvätt.

Samtidigt har motsvarande 150 miljoner kronor från en gigantisk rysk skattekupp passerat Swedbank i Baltikum – kopplat till fallet med skatterevisorn Sergej Magnitskij som hittades död i ett häkte i Moskva efter att ha vittnat mot högt uppsatta ryska tjänstemän, politiker och domare.

21 februari 2019: Swedbank tillsätter EY som extern utredare av penningtvättshärvan. Efter knappt en vecka ersätts revisionsfirman av Forensic Risk Alliance, FRA – efter uppgifter om att EY har kopplingar till bankens koncernledning samt att revisionsfirman själva är föremål för granskning i spåren av Danske Bank-skandalen.

26 februari 2019: Efter avslöjandet om den misstänkta penningtvätthärvan har Swedbanks värde rasat med omkring 40 miljarder kronor. DN avslöjar att Swedbanks största ägare informerades om ”Uppdrag granskning” flera dagar i förväg – medan småsparare och resten av marknaden fick information i samband med SVT:s publicering.

27 feburari 2019: SVT avslöjar nya uppgifter om personer som misstänks för penningtvätt genom konton i Swedbank i Baltikum. Bland annat en mäktig rysk oligark och Ukrainas tidigare president.

Ukrainas tidigare president inblandad i härvan

Ukrainas tidigare president Viktor Janukovytj är ytterligare en Swedbank-kund, avslöjar SVT.

2011 överfördes motsvarande 34 miljoner kronor via bolaget Vega Holding Limited, ett bolag som har konto i Swedbank. Pengarna kommer från en misstänkt mutaffär, enligt den ukrainske åklagaren som utredde ex-presidenten.

Kontot ska ha funnits i Swedbanks filial i Litauen, enligt SVT som hänvisar till läckta transaktioner mellan Danske Bank och Swedbank.

Enligt dokument som SVT tagit del av har Swedbank fick kännedom om Janukovytjs affärer redan 2017, när ukrainska myndigheter skickade en begäran till banken. 

Bonnesen vill inte kommentera i SVT

Trots det garanterade Birgitte Bonnesen att Swedbank inte är inblandad i misstänkt penningtvätt i Baltikum två år senare.

Bonnesen vill inte kommentera SVT:s nya uppgifter. I stället skickar Swedbank fram kommunikationschefen Gabriel Francke Rodau.

– Jag tror att det Birgitte Bonnesen framför allt talade om var de namn som figurerade i Danske Bank och den affärsmodell som Danske Bank hade, säger han till SVT.

Francke Rodau säger i Expressen TV att det råder sekretess som gör att de inte kan kommentera enskilda ärenden eller bekräfta utåt vem som är kund i Swedbank.

– Vårt stora fokus just nu är självklart att gå till botten med uppgifterna i programmet.

– Det är en stor utmaning för banker i hela världen att förhindra att kriminella utnyttjar banker på det här sättet. Vi förstår att personer som ser ”Uppdrag granskning” blir upprörda, samtidigt ska man som kund känna sig trygg med att vi prioriterar arbetet mot penningtvätt, säger Gabriel Francke Rodau.

Uppdrag granskning: ”Det är pinsamt”

Kommunikationschefen tycker inte att det vilar ett extra stort ansvar på Birgitte Bonnesen, som var chef för Swedbanks verksamhet i Baltikum när den Ukrainske presidenten misstänks ha tvättat pengar.

– Att Birgitte Bonnesen har varit vd för både den baltiska och svenska verksamheten gör att hon vet hur vi arbetar mot penningtvätt och hur vi agerar när vi upptäcker misstänkt penningtvätt. Men det är väldigt svårt att identifiera. Det är en av branschens största utmaningar.

”Uppdrag granskning”-reportern Joachim Dyfvermark kommenterar granskningen i Sveriges Radios Ekot på onsdagsmorgonen.

– Ett huvudbudskap från banken förra veckan var, att ja, vi kan likt många banker vara utsatta för penningtvätt, men ser vi något så agerar vi direkt, säger Joachim Dyfvermark och fortsätter:

– Utöver att det är pinsamt, så klart, för banken, så har det också en juridisk betydelse. För man ska lägga särskilt fokus på personer med politiska kopplingar, eftersom de är så korruptionsutsatta... Man är skyldig att vara extra noggrann i det fallet. 

Viktor Janukovytj skakar hand med Vladimir Putin i februari 2014.
Foto: NIKOLSKY ALEXEI / ITAR-TASS TT NYHETSBYRÅN
Kistor bärs genom folkhavet under protesterna i Ukrainas huvudstad Kiev 2014.
Foto: DARKO BANDIC / AP

Janukovytj flydde till Ryssland

Viktor Janukovytj var president i Ukraina mellan 2010 och 2014.

Janukovytjs presidentskap avslutades då han flydde till Ryssland i helikopter – detta efter omfattande protester mot att han närmat sig Vladimir Putin och avvisat ett nytt avtal med EU. 

Enligt SVT uppskattas Janukovytj ha stulit motsvarande runt 200 miljarder kronor från den ukrainska statskassan under sin tid vid makten.

Kort efter presidentens flykt invaderade Ryssland Krimhalvön i sydöstra Ukraina.

Janukovytj har de senaste åren figurerat i den amerikanska specialåklagaren Robert Muellers utredning om Rysslands påverkanskampanj i USA-valet 2016. Donald Trumps kampanjchef Paul Manafort var tidigare rådgivare åt Janukovytjs kampanj, och dömdes förra året för bedrägerier som han begått i samband sitt arbete i Ukraina.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!