Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ubers hemliga taktik: Blockade svensk polis

Taxiföretaget Uber har varit ifrågasatt på många håll i världen och för några veckor sedan drogs deras tillstånd tillbaka i London. Foto: SETH WENIG / AP TT NYHETSBYRÅN
Personer som registrerat mejladresser som slutade med "polisen.se" eller som befann sig i närheten av polishuset på Kungsholmen i Stockholmen blockerades aktivt från taxitjänsten. Foto: SETH WENIG / AP TT NYHETSBYRÅN

De använde hemlig teknik för att spåra poliser och undvika dem som kunder.

Nu avslöjar Dagens industri att taxiföretaget Uber använt sin kontroversiella Greyball-teknik även i Sverige.

– Det tog någon månad innan vi blev avstängda. Vi var inte välkomna som kund, säger polisinspektör Anders Thonfors till Di.

Taxiföretaget Uber har varit ifrågasatt på många håll i världen och för några veckor sedan drogs deras tillstånd tillbaka i London.

En av anledningarna var att företaget använde Greyball, en teknik som gör det möjligt att analysera bland annat geografisk position, kreditkortsuppgifter eller mejladresser. På det viset hade Uber möjlighet att välja bort kunder från olika myndigheter.

LÄS OCKSÅ: Ubers nya drag för att tjäna pengar 

Nu visar en granskning av Dagens Industri att tekniken även använts i Sverige, där man inte ville ha poliser bland kunderna. 

Blockerade poliser

Personer som registrerat mejladresser som slutade med "polisen.se" eller som befann sig i närheten av polishuset på Kungsholmen i Stockholmen blockerades aktivt från taxitjänsten.

– Det tog någon månad innan vi blev avstängda. Vi var inte välkomna som kund, säger polisinspektör Anders Thonfors.

Orsaken till att man inte ville ha poliser i bilarna kan ha varit att man tidigare även hade tjänsten Uber Pop i Sverige, en tjänst som nu är nedlagd men som befann sig i en juridisk gråzon och lett till att fler än 60 förare dömts i tingsrätten för svartkörningar.

Uber har i en kommentar till Di skrivit att  ”användningen av programvaran mot myndigheter” har förbjudits men har inte velat svara på varför övervakningen har skett eller om de bedömer att det skett inom lagens ramar. 

NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!