Taxiföretaget Uber har varit ifrågasatt på många håll i världen och för några veckor sedan drogs deras tillstånd tillbaka i London. Foto: SETH WENIG / AP TT NYHETSBYRÅNTaxiföretaget Uber har varit ifrågasatt på många håll i världen och för några veckor sedan drogs deras tillstånd tillbaka i London. Foto: SETH WENIG / AP TT NYHETSBYRÅN
Taxiföretaget Uber har varit ifrågasatt på många håll i världen och för några veckor sedan drogs deras tillstånd tillbaka i London. Foto: SETH WENIG / AP TT NYHETSBYRÅN
Personer som registrerat mejladresser som slutade med "polisen.se" eller som befann sig i närheten av polishuset på Kungsholmen i Stockholmen blockerades aktivt från taxitjänsten. Foto: SETH WENIG / AP TT NYHETSBYRÅNPersoner som registrerat mejladresser som slutade med "polisen.se" eller som befann sig i närheten av polishuset på Kungsholmen i Stockholmen blockerades aktivt från taxitjänsten. Foto: SETH WENIG / AP TT NYHETSBYRÅN
Personer som registrerat mejladresser som slutade med "polisen.se" eller som befann sig i närheten av polishuset på Kungsholmen i Stockholmen blockerades aktivt från taxitjänsten. Foto: SETH WENIG / AP TT NYHETSBYRÅN

Ubers hemliga taktik: Blockade svensk polis

Publicerad

De använde hemlig teknik för att spåra poliser och undvika dem som kunder.

Nu avslöjar Dagens industri att taxiföretaget Uber använt sin kontroversiella Greyball-teknik även i Sverige.

– Det tog någon månad innan vi blev avstängda. Vi var inte välkomna som kund, säger polisinspektör Anders Thonfors till Di.

Taxiföretaget Uber har varit ifrågasatt på många håll i världen och för några veckor sedan drogs deras tillstånd tillbaka i London.

En av anledningarna var att företaget använde Greyball, en teknik som gör det möjligt att analysera bland annat geografisk position, kreditkortsuppgifter eller mejladresser. På det viset hade Uber möjlighet att välja bort kunder från olika myndigheter.

LÄS OCKSÅ: Ubers nya drag för att tjäna pengar 

Nu visar en granskning av Dagens Industri att tekniken även använts i Sverige, där man inte ville ha poliser bland kunderna. 

Blockerade poliser

Personer som registrerat mejladresser som slutade med "polisen.se" eller som befann sig i närheten av polishuset på Kungsholmen i Stockholmen blockerades aktivt från taxitjänsten.

– Det tog någon månad innan vi blev avstängda. Vi var inte välkomna som kund, säger polisinspektör Anders Thonfors.

Orsaken till att man inte ville ha poliser i bilarna kan ha varit att man tidigare även hade tjänsten Uber Pop i Sverige, en tjänst som nu är nedlagd men som befann sig i en juridisk gråzon och lett till att fler än 60 förare dömts i tingsrätten för svartkörningar.

Uber har i en kommentar till Di skrivit att  ”användningen av programvaran mot myndigheter” har förbjudits men har inte velat svara på varför övervakningen har skett eller om de bedömer att det skett inom lagens ramar. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen