Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uber lägger
ned Uberpop

Uber lägger nu ned den kritiserade tjänsten UberpopFoto: Eric Risberg / AP TT NYHETSBYRÅN

Uber lägger ner den såväl omstridda som populära tjänsten Uberpop.

Tjänsten har av flera domstolar setts som svarttaxi, och flera av företagets förare har dömts för brott mot taxitrafiklagen.

Men företaget öppnar för att lansera en liknande tjänst – om lagen ändras.

– Vi kommer stänga tjänsten om en vecka, säger Alok Alström, Ubers Sverigechef på en pressträff.

Uberpop är den billigare av företaget Ubers tjänster, och överlag är Uberpop betydligt billigare än vanlig taxi.

Enligt Alok Alström, Ubers Sverigechef, behöver Sverige ett nytt regelverk där samåkning ryms.

Alok Alström redogjorde i dag för motivet att lägga ned tjänsten under en pressträff.

Uberop är en pilotprodukt som startades efter att regeringen startade en utredning om samåkningstjänster.

Uber har fått besked att från näringsdepartementet utredningen försenas, vilket bidragit till att företaget besluet att lägga ned Uberpop.

– Den utlösande anledningen har varit att utredningen har försenats. Den andra anledningen är att vi uppnått vad vi hade tänkt oss med piloten och visat att det fungerar med samåkning. Det tusentals människor som åkt och kört Uberpop, säger Alok Alström på en pressträff.

Alok Alström:

– Det är en tjänst som relativt sett används mer när kollektivtrafiken är glesare. Det är människor i alla olika åldrar och bakgrunder som kör från Uberpop.

Tjänsten går ut på att privatpersoner arbetar för Uber och kör runt kunder, som i sin tur beställer bilar via Ubers mobilapp.

På så sätt fungerar Uber nästan precis som vanlig taxi, med den lilla men ack så viktiga skillnaden att de flesta av förarna inte har taxikörkort. Detta har föranlett flera domar mot företagets förare, vars verksamhet har setts som svarttaxi.

Historien ligger nu också bakom den nedläggning av Uberpop, som enligt DN kommer att verkställas inom en vecka.

 

LÄS MER: Debatt: Uberpop blev ett offer för svensk absurditet

En utredning pågår

Sammanlagt har 21 förare dömts för brott mot taxitrafiklagen i totalt 27 domar. Samtliga domar trycker på att det rör sig om taxiverksamhet och inte om samåkning, vilket har varit företagets knäckfråga sedan starten för snart två år sedan.

Ubers Sverigechef, Alok Alström, säger att han lider med förarna som har dömts för att ha kört Uberpop. Han pekar även på ett krångligt regelverk som nu är föremål för en statlig utredning.

– Uber har mycket ansvar och tar mycket ansvar. Det kluriga är att det inte är reglerat ordentligt. Det är något vi välkomnar och behöver med den utredning som finns och i dialog med myndigheter, säger han till DN.

Den utredning som är aktuell tillsattes av regeringen under förra året, med uppdrag att se över taxibranschen och de nya alternativ som har uppstått. Utredningen ska vara klar i slutet av 2016.

100 000 kunder - på tre månader

Trots kontroverserna kring Uber är det svårt att ifrågasätta företagets popularitet bland dess kunder.

Enligt DN har närmare 100 000 personer åkt med Uberpop, bara under de tre senaste månaderna. Närmare 5000 förare har någon gång kört Uberpop.

Och Alok Alström ger inte upp om en lågpristjänst under Ubers regi.

Redan nu öppnar han öppnar för att lansera en ny tjänst, förutsatt att taxitrafiklagen förändras i samband med regeringens utredning

– Vi får se när regeringens utredare är klar, då hoppas vi återlansera något som är i linje med regelverket som finns, säger Alok Alström till DN.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!