Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tyska experter knäckte Ernstbergers Iphone-kod

– Det har inte undanhållits något, säger Allras vd Alexander Ernstberger.Foto: Erik Rönnqvist
”SMS kedja 2” är polis och åklagarens benämning på ett av spåren i Allra-utredningen.
Allras pensionsverksamhet är avvecklad. Dotterföretaget Allra Försäkring försöker nu sälja tandvårdsförsäkringar.Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES
Tyska säkerhetsexperer lyckades knäcka krypteringen till Alexander Ernstbergers mobiltellefon.Foto: KIICHIRO SATO / AP TT NYHETSBYRÅN

Allra-profilen Alexander Ernstberger, 32, vägrade avslöja koden till sin Iphone när han greps.

Men med hjälp av tyska experter lyckades polisen knäcka krypteringen.

– Vi hittade ett ganska stort antal sms som skickats från Alexanders telefon sedan 2010, säger kammaråklagare Thomas Hertz. 

Inför razzian hos Alexander Ernstberger den 10 oktober förra året hade polisstyrkan fått noggranna instruktioner om att allt som kunde tänkas ha betydelse för utredningen skulle tas i beslag.

Det gällde bland annat datorer, dataminnen, handlingar och eventuella mobiltelefoner med koppling till pensionsbolaget Allra och de misstänkta brotten.

Allras vd greps i bostaden

Allras vd Alexander Ernstberger har tidigare berättat för Expressen att han precis stigit upp när polisen slog till och bankade på dörren till 50-miljonersvillan på Lidingö. Den här morgonen fanns bara Allra-profilen och flickvännen i huset.

Alexander Ernstberger hade knappt vaknat när polisen slog till mot hans lyxvilla på Lidingö i oktober förra året. Foto: FREDRIK SJÖSHULT

Under razzian la utredarna från Ekobrottsmyndigheten, EBM, beslag på flera datorer. På golvet i vardagsrummet fanns en bärbar Apple-dator, på skrivbordet i arbetsrummet en stationär Dell-dator, en Apple pekdator och inne i sovrummet vid fotändan i sängen en bärbar dator av märket Lenovo.

 

Begärde förgäves koden till mobiltelefonen

Polismännen fick också ögonen på Alexander Ernstbergers mobiltelefon, en Iphone 7, och begärde förgäves den hemliga koden till  telefonen.

Polismännen antecknade i beslagsprotokollet att målsägaren, det vill säga Alexander Ernstberger, "ville ej uppge kod".

Mobiltelefonen skulle senare få en central roll i utredningen. Men Alexander Ernstberger fortsatte att vägra uppge den hemliga koden.

Polisens egna it-experter kunde inte ta sig in i telefonen. Mobiltelefon skickades i stället till ett säkerhetsföretag i Tyskland där man till slut lyckades knäcka koden. Därmed stod mobiltelefonens inre hemligheter på vid gavel för polisens utredare.

Tyska kodexperter lyckades knäcka krypteringen till Alexander Ernstberger mobiltelefon, en Iphone 7.Foto: KIICHIRO SATO / AP TT NYHETSBYRÅN

Kammaråklagare Thomas Hertz, bekräftar att man knäckte koden och kunde komma åt innehållet i Ernstbergers mobiltelefon.

 

Hittade ett  stort antal sms

– Företaget lyckade efter ganska lång tid knäcka krypteringen till telefonen, säger han.

Vad hittade ni?

– Vi fann ett ganska stort antal av de sms som skickats från Alexanders telefon sedan 2010 och framåt.

 

Ett stort antal av de indetifierade sms-meddelandena har sedan ingått i polisutrednngen.

Sms hittade i Alexander Ernstbergs mobiltelefon sedan tyska kodexperter knäckt krypteringen i hans Iphone 7. Johan Bergsgård är en av de medåtalade i Allra-härvan. Båda förnekar brott.Foto: Polisen
Utdrag från mejlkonversationen mellan Alexander Ernstberger och Johan Bergsgård som också åtalats.Foto: Polisen
Sms-konversation mellan Alexander Ernstberger och medåtalade Olle Marcusson.Foto: Polisen
Ett sms som ingår i bevisningen av en strategisk köporder kopplad til åtalet. Meddelandet. Sms-trafiken återfanns i Alexander Ernstbergs mobiltellefon.Foto: Polisen

Övriga telefoner lyckades polisen knäcka koderna på själva eller  få koden direkt från de inblandade.

Delar av sms-trafiken ingår nu i bevisningen som ligger till grund för åtalet som väckte mot Alexander Ernstberger och de tre andra som åtalats.

Ernstberger förnekar att han gjort fel

Alexander Ernstberger förnekar att han skulle ha varit ute för att försvåra polisens arbete.

– Det var privata bilder och annat privat i mobilen. Därför gav jag inte koden, säger Alexander Ernstberger.Foto: Erik Rönnqvist

Varför gav du inte koden till polisen?

– Det var av privata skäl. Jag hade privata bilder och andra privatsaker i telefonen. Jag  tyckte det inte fanns något som angick polisen i och med att de sa att de själva kom åt den information som de ville ha.

Alexander Ernstberger säger att han besvarat alla frågor som polisen ställt.

– I övrigt har polisen fått allt vad de velat ha.

De åtalade i Allra-härvan

• Allras grundare Alexander Ernstberger, 32, är åtalad för grovt mutbrott och tagande av muta våren 2012.  Han satt häktad i sju veckor men släpptes i slutet av november 2017.

Förnekar brott.

• David Persson Rothman, 37, medgrundare till Allra och dess föregångare Svensk Fondservice. Åtalad för grovt mutbrott och tagande av muta, samt  grovt penningtvättsbrott.

• Olle Marcusson, 41, var ansvarig för Allras verksamhet i Luxemburg. Åtalad för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, grov bestickning, grovt givande av muta  och grovt bokföringsbrott. Han häktades samtidigt som Alexander Ernstberger, men släpptes fri efter sex veckor.

Marcusson förnekar brott.

• Johan Bergsgård, 48, tidigare direktör inom Allra. Åtalad  för grov trolöshet mot huvudman. Satt häktad i två veckor. Var förvaltare hos Svensk Fondservice 2012.

Han förnekar brott.

 

Allra-misstänkta som är efterlysta

• Ewran Mersin, 41, chef för Allras kontor  i Dubai. Befinner sig på flykt och har inte kunnat förhöras. Utpekas som något av arkitekten. Han är häktad i sin frånvaro misstänkt för grov trolöshet mot huvudman, men förnekar via sin advokat att han gjort något brottsligt. Efterlyst via Interpol. Har Turkiskt pass och misstänks uppehålla sig i Turkiet.

• Mattias Bengtsson, 40, också utpekad som en av nyckelpersonerna i Allra–härvan, var huvudägare i Oak Capital som bedrev kapitalförvaltning med Svensk Fondservice som den stora uppdragsgivaren. Häktad i sin frånvaro misstänkt för grovt penninghäleri. Gripen i Dubai kan nu röra sig fritt  i avvaktan på besked om utlämning till Sverige eller inte.  Han är också häktad i sin frånvaro misstänkt för grov bestickning.

Bengtsson förnekar brott via sin försvarare, advokat Sargon De Basso.

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!