Hos bayerska Raiffeisenbank Gmund am Tegernsee tvingas man betala ränta om 0,4 procent för insättningar över 100.000 euro. Foto: Peter Kneffel / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅNHos bayerska Raiffeisenbank Gmund am Tegernsee tvingas man betala ränta om 0,4 procent för insättningar över 100.000 euro. Foto: Peter Kneffel / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Hos bayerska Raiffeisenbank Gmund am Tegernsee tvingas man betala ränta om 0,4 procent för insättningar över 100.000 euro. Foto: Peter Kneffel / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Europeiska centralbankens huvudkontor i Frankfurt. Foto: Michael Probst / AP TT NYHETSBYRÅNEuropeiska centralbankens huvudkontor i Frankfurt. Foto: Michael Probst / AP TT NYHETSBYRÅN
Europeiska centralbankens huvudkontor i Frankfurt.  Foto: Michael Probst / AP TT NYHETSBYRÅN

Tyska banken tar betalt – av sparare

Publicerad

Här är banken som tvingar kunderna att betala ränta på insatta pengar.

Hos tyska Raiffeisenbank Gmund am Tegernsee kostar insättningar över 100 000 euro 0,4 procent i ränta.

Sedan lite mer än två år får europeiska banker negativ ränta på det kapital de sätter in hos den europeiska centralbanken (ECB). Kanske går europeiska privatsparare snart samma öde till mötes - i veckan har den första sparbanken i Tyskland börjat ta betalt för att hålla stora belopp insatt kapital på konto.

Hos bayerska Raiffeisenbank Gmund am Tegernsee, en liten kooperativ sparbank strax söder om München nära den österrikiska gränsen, får man sedan några dagar tillbaka betala en ränta om 0,4 procent för insättningar över 100.000 euro, rapporterar Bloomberg News på fredagen. Just 0,4 procent är den negativa ränta ECB ger på insättningar från bankerna.

"Negativ ränta under en längre tid"

– För våra företagsklienter har vi haft negativ ränta under en längre tid, så varför skulle det vara annorlunda för privata individer med mycket kapital? frågade sig Josef Paul, styrelseledamot i banken, i en kommentar till Bloomberg News.

– Som det ser ut i dag kommer inte avgifterna på insättningar tillämpas på kunder med mindre belopp i banken.

I Schweiz var det dock precis det som hände under förra hösten. Efter att banker infört negativ ränta på företagskonton och för förmögna kunder har vissa låneinstitut i landet också börjat ta ut avgifter för alla sina kunder - med andra ord även för småsparares insatta kapital redan från första franc.

Bankföreningen tror inte andra följer efter

Michael Kemmer, chef för den tyska bankföreningen, har svårt att se att andra banker skulle följa efter Raiffeisenbank Gmund am Tegernsee, och börja ta betalt för insatta pengar.

– Det är upp till varje bank huruvida man vill ta betalt för insättningar eller inte, och konkurrensen mellan bankerna och sparbankerna i Tyskland är för stor i nuläget, sade han i ett uttalande på torsdagen.

I Sverige ligger reporäntan på -0,50 procent. Svenska banker har börjat ta betalt för insättningar från bland annat små- och medelstora företag. Hittills har svenska privatkunder varit förskonade.

Nyhetsbyrån Direkt
Nyhetsbyrån Direkt

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen