Villamarknaden är sval i Sverige just nu. Orsaken är bristen på utbud. Foto: Vilhelm Stokstad / TT NYHETSBYRÅN
Villamarknaden är sval i Sverige just nu. Orsaken är bristen på utbud. Foto: Vilhelm Stokstad / TT NYHETSBYRÅN

Försäljning av villor dyker – få objekt ute

Publicerad

Husmarknaden är fortsatt kall.

Allt färre villor säljs i nästan alla län, enligt färska siffror från Lantmäteriet.

Men det har sin förklaring:

– Nedgången beror på att utbudet av villor är ännu lägre än tidigare, säger Johan Bäckström på Lantmäteriet. 

Dina Pengar skrev redan i somras om det kraftiga fallet för småhus i Sverige. Omsättningen av villor är låg och under årets andra kvartal var fallet i försäljningen – 17 procent – så stor att det förvånade Lantmäteriet.

Och trenden fortsätter.

Nu visar färska siffror från myndigheten att antalet sålda hus minskade med sju procent under årets tredje kvartal, jämfört med motsvarande period i fjol.

LÄS MER: Försäljning stoppas – allt blir hyresrätter 

Här ökar omsättningen av hus

I alla fall i 18 av Sveriges 21 län – den som bor i Kronoberg, Norrbotten eller på Gotland har större chans att hitta en bostad. Där ökar omsättningen av hus.

I somras berättade Henrik Roos, fastighetsanalytiker på Lantmäteriet, att det inte handlar om ett överutbud av villor. Snarare tvärtom – det som läggs ut på marknaden blir sålt.

I stället handlar det om att folk bor kvar längre i sina hus.

– Nedgången beror på att utbudet av villor är ännu lägre än tidigare. Det hänger i sin tur ihop med att det är svårt att hitta andra typer av bostäder, säger nu Johan Bäckström, fastighetsanalytiker på Lantmäteriet, i ett uttalande.

LÄS MER: Vägra Stockholm och få 75 000 mer i plånboken 

För få alternativ att flytta till

De som vill flytta till större eller mindre hus eller lägenhet har svårt att hitta alternativ.

– Många villaägare väljer därför att bo kvar, trots att de egentligen önskar ett annat boende för det skede i livet de befinner sig i, säger Johan Bäckström.

Till exempel kan äldre personer som har ägt sitt hus länge riskera åka på en rejäl skattesmäll om de säljer.

– Det här är ju ett känt problem, man får inte i gång de här flyttkedjorna, säger Johan Bäckström till Dagens Nyheter. 

De län där omsättningen av hus minskar som mest är Västmanland, Värmland och Jönköping.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen