Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Twitter förbjuder all politisk reklam

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen.
Twitter förbjuder all politisk reklam.Foto: MATT ROURKE / AP TT NYHETSBYRÅN
Jack Dorsey, vd för Twitter. Foto: JOSE LUIS MAGANA / AP TT NYHETSBYRÅN

Twitter förbjuder all politisk reklam. 

Det meddelar sajtens vd Jack Dorsey – på Twitter.

Strax efter klockan 21 på onsdagen meddelade Twitters vd, Jack Dorsey, att det sociala nätverket, även kallat mikroblogg, kommer att bannlysa all form av politisk reklam på plattformen som är USA:s president Donald Trumps favorit vad gäller att kommunicera utspel. 

Beslutet träder i kraft den 22 november. 

– Vi har tagit beslutet att stoppa all form av politisk reklam på Twitter, globalt. Vi anser att politisk budskapsspridning ska förtjänas, inte köpas, skriver Jack Dorsey och motiverar beslutet i en lång twittertråd. 

https://twitter.com/jack/status/1189634360472829952

– Ett politiskt budskap förtjänar räckvidd när människor bestämmer sig för att följa ett konto eller retweeta det. Att betala för räckvidd tar bort den designen och tvingar på människor högoptimerade och målgruppsinriktade politiska budskap, skriver Jack Dorsey.  

https://twitter.com/jack/status/1189634367296901120

Han skriver vidare att kommersiell reklam på internet är otroligt kraftfull och att det blir riskfyllt när politiska intressen utnyttjar den kraften för att påverka väljare och påverka miljontals liv.  

Han menar att maskininlärning och artificiell intelligens kan användas för att rikta individuella mikrobudskap till enskilda väljare och att desinformation och och fejkade nyheter kan nå enorm spridning. 

I augusti rapporterade sajten Statista att Twitter hade 330 miljoner användare som var aktiva åtminstone en gång i månaden under första kvartalet 2019.  

Jack Dorsey när han vittnade i senaten kring utländska påverkanskampanjer på plattformen. Foto: JOSE LUIS MAGANA / AP TT NYHETSBYRÅN

Jack Dorsey fick i september vittna i amerikanska senatens underrättelseutskott angående politiska påverkanskampanjer från främmande makter. 

– Vi är alla medvetna om att vi är en liten del i en mycket mer storskaligt politiskt reklamsystem. Vissa kan argumentera för att vår åtgärd i dag kan gagna etablerade. Men vi har bevittnat hur många sociala rörelser har nått massiv skala utan någon politisk reklam. Jag tror att detta bara kommer växa, skriver Jack Dorsey. 

https://twitter.com/jack/status/1189634373890347008
USA:s president Donald Trump är en välkänd användare av plattformen.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!