ISKALLT BESKED. Anna Larsson, 34, var på väg tillbaka. Då slog försäkringskassan till nu måste hon ta tjänstledigt för att söka jobb hon inte kan få. Foto: Leif Hallberg
ISKALLT BESKED. Anna Larsson, 34, var på väg tillbaka. Då slog försäkringskassan till – nu måste hon ta tjänstledigt för att söka jobb hon inte kan få. Foto: Leif Hallberg

Tvingas ta tjänstledigt - för att söka jobb

Publicerad
Uppdaterad
Rekordmånga har fått sin sjukpenning indragen de senaste månaderna.
Anna Larsson, 34, är en av 7 400 personer som drabbats av försäkringskassans hårdare regler.
- Jag var på väg tillbaka. I stället måste jag ta tjänstledigt för att söka jobb jag inte kan få, säger Anna Larsson, 34.
Under fjolårets tre sista månader tredubblades antalet fall av indragna sjukpenningar jämfört med samma period året innan.
Orsaken är försäkringskassans strängare regler, som tvingar den som varit sjuk längre än sex månader att prövas på arbetsmarknaden.
Anna Larsson, 34, från Åtvidaberg hade arbetat som biträde i en klädaffär i flera år när smärtan satte stopp. En ytterst ovanlig bindvävssjukdom hade vuxit sig värre och dagarna blev till ett enda långt lidande.
Sedan oktober 2008 har Anna varit sjukskriven på heltid, men har på senare tid i egen takt börjat arbetsträna på sitt gamla jobb. Hoppet tändes om att så småningom återvända till kollegerna i klädbutiken.
Men strax före jul, bara veckor efter att en plats reserverats på en smärtklinik och att hon fått veta att ett rehabiliteringsprogram höll på att utformas, meddelade försäkringskassan att det var slut på slantarna.
- Jag hade varit sjuk för länge och kostade för mycket. De uppmanade mig att ta tjänstledigt och ställa mig till arbetsmarknadens förfogande.
Nu fruktar Anna Larsson i stället att bli arbetslös på livstid.
- Vilket jobb kan passa bättre än det som redan väntar på mig? Att jobba i butiken är inte fysiskt krävande och någonting jag älskar att göra.

"Reglerna är tydligare"

Veronica Palm (S), vice ordförande i socialförsäkringsutskottet, liknar den nya sjukförsäkringen med att släppa folk i kallt vatten för att se om de kan simma.
- Problemet är att man sätter ett datum då en person inte längre är sjuk i stället för att göra en egen bedömning. Man tvingar personer på väg till arbetslivet ut i arbetslöshet.
Adriana Lender, generaldirektör på försäkringskassan, försvarar dock de hårdare buden. Att i onödan låta personer vara långtidssjukskrivna är i sig en hälsofara, menar hon.
- Reglerna är tydligare nu och det finns klara tidsgränser om när vissa insatser och bedömningar ska vara gjorda. Då kan man också komma fram till att rätten till sjukpenning upphör.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen