Cameron Winklevoss och Tyler Winklevoss köpte bitcoin för 11 miljoner dollar efter förlikningen med Facebook. Foto: DOME/JONES, PACIFICCOASTNEWS.COM / STELLA PICTURES PACIFICCOASTNEWS.COMCameron Winklevoss och Tyler Winklevoss köpte bitcoin för 11 miljoner dollar efter förlikningen med Facebook. Foto: DOME/JONES, PACIFICCOASTNEWS.COM / STELLA PICTURES PACIFICCOASTNEWS.COM
Cameron Winklevoss och Tyler Winklevoss köpte bitcoin för 11 miljoner dollar efter förlikningen med Facebook.  Foto: DOME/JONES, PACIFICCOASTNEWS.COM / STELLA PICTURES PACIFICCOASTNEWS.COM
Foto: RICK BOWMER / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: RICK BOWMER / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: RICK BOWMER / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: ESTEBAN FELIX / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: ESTEBAN FELIX / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: ESTEBAN FELIX / AP TT NYHETSBYRÅN

Tvillingarna är världens första bitcoin-miljardärer

Publicerad

Bröderna Winklevoss, 36, anklagade Mark Zuckerberg för att ha stulit idén till Facebook från dem – och kammade hem 65 miljoner dollar i förlikning.  

Nu har de blivit världens första bitcoin-miljardärer. 

 

Tvillingbröderna Winklevoss blev kända när de gick ut med anklagelser om att Facebooks grundare Mark Zuckerberg stulit idén till världens största sociala nätverk från dem. 

I den följande domstolsprocessen, 2008, träffades en förlikning på 65 miljoner dollar mellan Zuckerberg och bröderna.  

LÄS MER: Bitcoin-bubbla fruktas av brittisk myndighet 

Tvillingarnas bitcoin-investering efter Facebook-förlikningen

Winklevoss tog 11 miljoner av dessa och köpte kryptovalutan bitcoin för fyra år sedan. Vilket hittills, med tanke på värdeökningen på nästan 10 000 procent, varit en lysande investering. 

Nu berättar tech-nyhetssajten Breakit att bröderna blivit världens första dollarmiljardärer i bitcoin. 

En bitcoin var under måndagsförmiddagen värd drygt 11 500 dollar och knappt 96 800 kronor. 

För ett år sedan var en bitcoin värd 750 dollar och den explosionsartade utvecklingen sedan dess har på vissa håll orsakat farhågor om en bubbla. 

LÄS MER: E-kronan kan bli verklighet inom några år

Investerare slår vad om bitcoin-kursen – riskerar stora förluster

I mitten av november gick den brittiska kontrollmyndigheten Finacial Conduct Authority, FCA, ut med en varning för investeringar i bitcoin. 

Varningen från FCA gällde särskilt finansiella hävstångsinstrument kopplade till valutan. Instrumenten gör det möjligt för investerare att slå vad på om kursen kommer stiga eller sjunka. Det finns stora pengar att tjäna – men även att förlora. 

Investerare riskerar att förlora 50 gånger insatsen, enligt FCA, vilket kan leda till ett snabbt växande skuldberg. 

En annan tungviktare som varnat för valutan och till och med kallat den för "bluff" är Jamie Dimon, chefen för amerikanska bank- och finansjätten JP Morgan. 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen