Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tvåbarnsmamman vädjade om att få ett nytt utseende

Tvåbarnsmannan som blev polisens hemliga källa i jakthärvan berättade tjuvjakt på bland annat varg och pekade bland annat ut sin make. Kvinnan uppgav också att Karl Hedin gett henne gift för att ta död på varg.
Miljardären och industriledaren Karl Hedin misstänks för att ha planerat att skjuta en varg i oktober 2018.Foto: MATTIAS JOHANSSON
Jakthärvan har delvis slutat i ett polisärt fiasko eftersom polisen aldrig hittade någon skjuten varg.Foto: KLEJBUK SZCZEPAN / ADOBE STOCK
Tvåbarnsmamman, som var polisens hemliga källa pekade ut flera personer i jakthärvan. Bland de utpekade fanns både hennes man och industrimiljardären Karl Hedin.

Tvåbarnsmamman i jakthärvan har vädjat till polisen om ny identitet och ändrat utseende.

Kvinnan – som länge var polisens hemliga källa i utredningen kring miljardären och industrimannens Karl Hedins misstänkta tjuvjakt på varg – skickade sin vädjan i ett desperat sms.

Det framgår av den sekretessbelagda polisutredningen. 

Försvararna kräver nu tillgång till hela ”förspelet” av jakthärvan. 

– Polisen har lagt locket på, säger advokat Sven Severin.

Åtal mot miljardären och industrimannen Karl Hedin, 71, samt tre andra personer i jakthärvan lämnades under fredagen in till tingsrätten i Västerås.

Försvararna rasar nu och protesterar mot att polisen vägrar dem att ta del av flera handlingar i utredningen kring jakthärvan. 

Kvinnan tog tillbaka utpekandet

Tvåbarnmamman, som länge var polisens hemliga vittne och källa i utredningen där hon pekade ut Karl Hedin, sin egen make och fler andra, tillhör nu själv de som blir åtalade sedan hon tog tillbaka utpekandena. Kvinnans anklagelser gällde tjuvjakt på bland annat varg och uppgifter om att fridlysta rovdjur förgiftats med karbufuran som preparerats i köttfärs och lagts ut i naturen för att ta död på varg och lodjur.

De fyra misstänkta i jakthärvan

• Karl Hedin, 71, industriägare och en av Sveriges största privata skogsägare. Ägare av AB Karl Hedin med bygghandel på ett stort antal orter i Mellansverige och sågverk. Misstänks för grovt jaktbrott och förberedelse till grovt jaktbrott. Anklagas för att ha tänkt skjuta varg den 26 oktober 2018.

Misstänks även för förgöring, grovt brott, perioden 1 januari 2013-1 maj 2018. Anklagas för att ha överlämnat ett dödligt gift till polisens tidigare huvudvittne och hennes make. Giftet kan användas för att ta död på varg. Förnekar brott.

• Tvåbarnsmamma, 49 år gammal, tidigare polisens huvudvittne och hemliga källa. Misstänks för förgöring, grovt brott, då hon påstås ha tagit emot gift som kan döda varg av Karl Hedin. Misstänks även för förberedelse till grovt jaktbrott. Förnekar anklagelser.

• Företagare, 50 år, och gift med tvåbarnsmamman. Misstänks för förgöring, grovt brott och förberedelse till grovt jaktbrott. Förnekar brott.

• Man, 30 år, anställd. Misstänks ha rekognoserat i syfte att jaga varg tillsammans med Karl Hedin den 26 oktober 2018. Det misstänkta brottet rubriceras som grovt jaktbrott. Förnekar brott.

Polisens brottsutredning visar att anmälan om den misstänkta tjuvjakten upprättades den 14 april 2018. Ett antal bilagor finns bifogad till anmälan. Där framgår att uppgifterna i anmälan kommer från en trovärdig källa och att det gäller illegal jakt, bland annat på varg. Den polis från nationella operativ avdelningen, NOA, som upprättat anmälan har också noterat ”Se bifogade bilagor”.

Polisen hemlighåller

Bilagorna är dock urplockade ur den brottsutredning som delgetts de misstänktas advokater. Polisen vägrar att berätta vad som finns i de hemligstämplade sidorna utan hänvisar till att polisens arbete skulle kunna försvåras om de blev offentliga. Den första officiella handling som finns efter anmälan den 14 april 2018 är förhöret med hemliga källan, tvåbarnsmamman. Förhöret hölls den 15 juni 2018 – två månader efter att anmälan upprättades.

Polisen har hemligstämplat delar av brottsutredningen och vägrar att visa de sekretessbelagda delarna för de misstänkta och deras försvarare.Foto: BILDBYRÅN

Advokaten kräver att polisen offentliggör handlingar

Polisens hemlighållande av handlingar upprör de misstänktas advokater.

– Polisen har lagt locket på. Jag vill veta vilka kontakter som förekommit mellan polisen och den hemliga källan under den här mellanperioden och hur misstanken eventuellt hade förändrats under perioden. Det finns uppgifter om att min klient Karl Hedin inte var inblandad. Det var först när hans namn kom upp som det blev fart i maskineriet. Det är ett berättigat intresse i allra högsta grad av Hedin att få ta del av misstankarna över hur det förändrats över tid, säger advokat Sven Severin som försvarar Karl Hedin.

Polisen bearbetade tvåbarnsmamman

Sven Severin vill veta vad tvåbarnsmamman sa i början och hur misstankarna förändrats.

– Det är säkert ett par månader som de (polisen) hållit på och bearbetat henne, säger Sven Severin.

Karl Hedin med sin försvarare Sven Severin.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Polisens beslut om hemligstämpel på det känsliga materialet ska överklagas.

Den hemliga poliskällan får på flera sätt en central roll när fallet ska prövas i domstol, trots att hon tagit tillbaka utpekandet av både Karl Hedin och maken samt övriga misstänkta.

Under flera månader höll hon diskret sms–kontakt med polisen bakom ryggen på sin make som hon tidigare angett för polisen för tjuvjakt.

Sms-meddelandena är dels skickade när tvåbarnsmamman och maken reste runt i Europa, dels under en resa när paret befann sig i Kanada.

Skickade nöd-sms

Kvinnan upprätthöll sms-förbindelsen med en av polisens utredare. Flera av meddelandena andas desperation. Vid minst ett tillfälle var polisen beredd att skicka personal från livvaktsgruppen för att hämta hem henne.

Vid ett tillfälle sände kvinnan ett desperat nöd-sms från Kanada där hon vädjade både om att få byta identitet och få hjälp med att ändra sitt utseende. I klartext: en plastikoperation så att hon inte skulle gå att känna igen.

” Jag kan ta mig hem men då behöver jag sen NY identitet samt ändrat utseende. Även försörjning till att börja med, Jag förlorar då all, min son och allt. Om det går att ordna går det ett flyg hem på fred och då sticker jag. Det är bra nu. Hjälp mig Anna”.

Anna var den kvinnliga poliskontakten som några timmar senare svarade tvåbarnsmamman:

” Hej! Tidig morgon här hemma. Vi som jobbar i ärendet går på semester på fredag. Jag vet inte hur jag ska göra. Hur når jag dig om jag behöver prata med dig? Jag kan nog inte få fram skydd från oss om du inte kommer att vittna. Tänker på dig!”.

Åtal i jakthärvan väntas i slutet av den här veckan.

”Jag kan ju inte skjuta något jag inte såg”.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!