Tre personer med kopplingar till Allra-härvan sitter nu i var sin cell.Tre personer med kopplingar till Allra-härvan sitter nu i var sin cell.
Tre personer med kopplingar till Allra-härvan sitter nu i var sin cell.
Tingsrättens förordnande av försvarare för den toppdirektör inom Allra-koncernen som nu begärs häktad. I handlingen kallas han för ''B'' på grund av den rådande sekretessen. Foto: Leif BrännströmTingsrättens förordnande av försvarare för den toppdirektör inom Allra-koncernen som nu begärs häktad. I handlingen kallas han för ''B'' på grund av den rådande sekretessen. Foto: Leif Brännström
Tingsrättens förordnande av försvarare för den toppdirektör inom Allra-koncernen som nu begärs häktad. I handlingen kallas han för ''B'' på grund av den rådande sekretessen. Foto: Leif Brännström
Allras porttelefon vid huvudkontoret i centrala Stockholm. Foto: Leif BrännströmAllras porttelefon vid huvudkontoret i centrala Stockholm. Foto: Leif Brännström
Allras porttelefon vid huvudkontoret i centrala Stockholm. Foto: Leif Brännström
Det var i mars som Allra kastades ut från PPM-systemet. Flera nyckelpersoner i företaget polisanmäldes också av Pensionsmyndigheten.Det var i mars som Allra kastades ut från PPM-systemet. Flera nyckelpersoner i företaget polisanmäldes också av Pensionsmyndigheten.
Det var i mars som Allra kastades ut från PPM-systemet. Flera nyckelpersoner i företaget polisanmäldes också av Pensionsmyndigheten.

Toppchef inom Allra begärd häktad

Publicerad

En av de absoluta toppcheferna inom det skandalomsusade pensionsbolaget Allra begärdes häktad sent onsdagseftermiddagen.

Mannen – som greps efter att ha varit anhållen i sin frånvaro i nära sju dygn – misstänks för flera brott.

Åklagaren fruktar att direktören ska förstöra bevis, därför är han begärd häktad.

– Jag har också begärt kvarstad, säger kammaråklagare Thomas Hertz.

Den nu begärda kvarstaden omfattar hela 242 395 985 kronor - alltså närmare en kvarts miljard kronor och är ett försök att rädda pensionsspararnas pengar.

– Kvarstaden gäller säkring av tillgångar inför ett kommande betalningsanspråk. Det kan endera vara att pengarna slutligen förverkas eller allt måläganden ska få pengarna.

Målsäganden, alltså pensionsspararna?

– Ja, precis.

Sedan tidigare är en person häktad i Allra-härvan där pensionsspararnas pengar från PPM–systemet misstänks ha försvunnit genom olika avancerade upplägg. Även kvarstaden gällande honom är på samma belopp, 242 395 985 kronor.

Kammaråklagare Thomas Hertz - som leder Allra-utredningen - bekräftade på onsdagen för Dina pengar att två personer med koppling till det skandalomsusade bolaget gripits och anhållits.

– Jag genomförde också en husrannsakan på Allras huvudkontor på Sveavägen, säger kammaråklagare Thomas Hertz.

En av de anhållna - som sent på onsdagseftermiddagen begärdes häktad - misstänks för grovt trolöshet mot huvudman under 2012 och grovt bokföringsbrott perioden 1 maj 2011 till 30 maj 2012. Mannen, med en nyckelställning inom Allra-koncernen, har också gjort uttalanden olika sammanhang.

Fruktar att direktören ska förstöra bevis

Åklagaren befarar att direktören ska förstöra bevis - därför är han begärd häktad. I handlingen till domstolen begär åklagaren också att direktören ska få restriktioner så att han inte kan meddela sig med omvärlden eller ta del av medias rapportering.

Av häktningsframställan framgår att mannen anhölls i sin frånvaro redan den 3 oktober klockan 17.45, men att själva gripandet kunde ske först först klockan 7.38  i tisdags morse.

LÄS OCKSÅ: Allra flyttade miljonbelopp utomlands

Den andra Allra–mannen som greps i tisdags, misstänks för grovt trolöshet mot huvudman. Kammaråklagare Thomas Hertz hade onsdagskvällen inte begärt också honom häktad.

Sedan tidigare sitter en person häktad, också misstänkt för grovt trolöshet mot huvudman.

Pensionsmyndigheten, som tidigare polisanmält flera personer inom Allras toppskikt - hävdar att de skott sig själva på pensionsspararnas bekostnad.

Ingripandena i tisdags är kopplade till den del av Allra-utredningen som berör Svensk Fondservice, som senare blev Allra, och Oak Capital - det bolag Allra gjorde affärer med 2012. Svensk Fondservice (Allra) misstänks ha betalt kraftiga överpriser när man köpte olika värdepapper med pensionsspararnas PPM-pengar för cirka 430 miljoner kronor. Oak Capital, som ''förmedlande'' affärerna uppges ha fått närmare 170 miljoner kronor.

LÄS MER: Namnteckning avslöjar – Bodström var med och delade ut 20 extra miljoner

Beslut om häktning på fredag

Senast på fredag måste kammaråklagare  Thomas Hertz ta ställning till om han ska begära den tredje personen häktad i Stockholms tingsrätt.

Samma dag måste han också ta ställning till om den person som häktades den 29 september ska begäras omhäktad.

I samband med att mannen häktades beslöt Stockholms tingsrätt om kvarstad på 242 miljoner kronor mot honom.

Åklagaren har tidigare beslagtagit 140 miljoner kronor, vinster som Allra haft i sin verksamhet i Dubai.

LÄS MER: Här är alla turerna kring pensionsbolaget Allra

Razzia mot Allras kontor

Under tisdagens polisrazzia  mot Allras huvudkontor i centrala Stockholm gjordes en mängd beslag.

Mobiltelefoner, datorer, handlingar och annat bevismaterial beslagtogs av polis och revisorer.

LÄS MER: Fonddirektörerna som lever lyxliv på dina pensionspengar

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen