Oljetoppen Ian Lundins ilska: ”Är obegripligt”

Författaren Kerstin Lundell om åtalet mot Lundin Oil-topparna: ”Kommer dämpa lusten att leta olja på det här sättet”.
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: LUNDIN PETROLEUM
Foto: EPA / PETROFAC

Utredningen kring Lundin Oil är gigantisk och har pågått i elva år.

Nu åtalas bolagstopparna Ian Lundin och Alex Schneiter misstänkta för medhjälp till folkrättsbrott i Sudan – men ”nekar bestämt”.

”Åklagarmyndighetens beslut är obegripligt eftersom det inte styrks av några bevis i förundersökningen, ett faktum som varit oförändrat under de senaste elva åren”, säger Ian Lundin i ett uttalande. 

Lundin Oil, senare Lundin Energy, hade verksamhet i Sudan sedan början av 90-talet. 

Två av oljebolagets toppar, Ian Lundin och Alex Schneiter, har tidigare delgivits misstanke om grovt folkrättsbrott. Förundersökningen har pågått sedan år 2010 och är på nästan 80 000 sidor. 

Nu åtalas de två männen för verksamhet som bedrevs mellan 1999 och 2003, medan inbördeskriget pågick i landet.

De misstänks för att ”ha medverkat till att den dåvarande sudanesiska regimen begick brott mot krigets lagar i syfte att säkra bolagets oljeverksamhet i södra Sudan”, skriver Åklagarmyndigheten i ett uttalande.

– Ett stort antal civila drabbades av den sudanesiska regimens brott, som vi menar att de tilltalade medverkade till, säger förundersökningsledaren och kammaråklagaren Henrik Attorps.

Lundin: ”Mumbo jumbo”

Verksamheten kring bolaget har blivit omtalad, bland annat eftersom Carl Bildt var styrelseledamot i bolaget mellan åren 2000-2006, innan han blev utrikesminister. 

Enligt åtalet har han också förhörts som ett av många vittnen i utredningen.

Både Ian Lundin och Alex Schneiter nekar till brott, men som en följd av åtalet kommer inte Ian Lundin ställa upp till omval till styrelseordförande 2022, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

– Jag vet att vi inte har gjort något fel och vi kommer slutligen att bevisa detta i domstol, säger Ian Lundin i uttalandet.

Han har i DN tidigare kallat den rättsliga processen kring bolaget för ”juridiskt mumbo jumbo”.

Åklagaren: Medverkade till brott

Rättegången väntas pågå i 1,5 år.

Enligt åklagarna har Ian Lundin och Alex Schneiter haft det avgörande inflytandet över bolagets verksamhet i Sudan. Det yrkas också ett förverkande från Lundin Energy AB på över en miljard kronor, vilket man menar motsvarar värdet av vinsten på över 700 miljoner kronor som bolaget gjorde när verksamheten senare såldes.

Chefsåklagaren Krister Petersson, som höll i den nu nedlagda utredningen om Palmemordet, menar att de tilltalade på olika sätt medverkade till folkrättsbrott i område där man bedrev oljeprospektering.

Området kallades ”Block 5A” och var lika stort som Småland.

– Direkt efter att militären i maj 1999, i strid med det lokala fredsavtalet, gick in i Block 5A ändrade Lundin Oil sin syn på vem som skulle svara för säkerheten kring bolagets verksamhet. Bolaget begärde då av den sudanesiska regeringen att militären fortsättningsvis skulle ansvara för säkerheten. Detta trots att det betydde att militären därför skulle behöva ta kontroll över Block 5A genom strider. Det som gör detta till brottslig medverkan är att man ställde de här kraven trots att man förstod eller var i vart fall likgiltig inför att militären och milisen krigade på ett sätt som är förbjudet enligt krigets lagar, säger chefsåklagare Krister Petersson i ett uttalande.

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!